Přihlásit

Sever Japonska trápí radioaktivní divočáci (Prima)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka
--------------------
Sever Japonska trápí radioaktivní divočáci. V posledních několika měsících tam napáchali škody přesahující v přepočtu 21 milionů korun a tamním úřadům právě došla trpělivost. Na každou hlavu divokého kance vypsali odměnu. Chtějí tak motivovat lovce, aby se vydali do terénu.

Jiří KUBEŠ, redaktor
--------------------
Na první pohled ráj na zemi, rozkvetlé sakury vítají jaro a ulicemi se nese nádherná vůně jejich růžových květů. Přesto Japonsko je ve válce. Oblast Fukušimi totiž ovládly zběsilé divoké bestie, jak místní nazývají přemnožená divoká prasata. Ta devastují vše, co se jim postaví do cesty.

redaktorka /citace: Okuda KEITOKUNIN, japonský profesor ekologie/
--------------------
"Mývalové, ale především divocí kanci využili situace a zvýšená radioaktivita jim naopak svědčí. V této postižené oblasti našli útočiště v opuštěných domech, kde se velmi rychle množí."

Jiří KUBEŠ, redaktor
--------------------
Za poslední rok úřady zaznamenaly škody způsobené divočáky v přepočtu v hodnotě 21 milionů korun. Jejich počty navíc ze tří tisíc vzrostly na třináct. Nemají totiž přirozeného predátora. Lovci tak mají skvělou příležitost vyjít na lov, a dokonce od státu získat odměnu za každého zastřeleného divočáka. Čekají na ně ale mnohá nebezpečí.

osoba
--------------------
Radioaktivita v tomto místě neustále stoupá. Jeden metr nad zemí je na úrovni 10,9 gray za hodinu, to je dlouhodobě smrtelná dávka.

Jiří KUBEŠ, redaktor
--------------------
Úřady ale řeší i další problém. Maso z divočáků je nepoživatelné. V těle jim koluje obrovské množství radioaktivních látek. Doposud tak byly pohřbíváni ve vesnici asi 50 kilometrů od Fukušimi, kde jsou tři masové hroby. Do každého se vejde asi 600 prasat. Všechny hroby jsou už ale plné. Rozhodlo se tedy, že se prasata budou pálit. Úřady ale nemají lidi, kteří by tuto práci chtěli dělat, a to přesto, že nabízejí vysoký plat. Jiří Kubeš, Prima FTV.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.