Přihlásit

Od narození profesora Haši letos uplynulo sto třicet pět let (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kunovice – Les je jedním z nejdokonalejších klenotů, jež Stvořitel ve své moudrosti zasadil do zahrady Přírody k množení její krásy, pro blaho a zdar jak jednotlivce, tak i národů. Tak znělo motto profesora Rudolfa Haši, jednoho z nejvýznamnějších rodáků z valašských Kunovic. Právě v těchto dnech si obyvatelé vesnice připomínají 135 let od jeho narození.
Český lesnický odborník a pedagog, profesor lesnické ekonomiky na Vysoké škole zemědělské a lesnické v Brně Rudolf Haša se narodil v Kunovicích 1. dubna 1881. „Pocházel z učitelské rodiny," připomněla předsedkyně Společnosti pro naplnění odkazu Rudolfa Haši Iva Skýpalová.
Láska k přírodě přivedla Rudolfa Hašu k vystudování lesnické školy. Do roku 1909 byl na praxi v Nasavrkách. Poté čtyři roky působil na lesnické škole v Písku. Od roku 1914 až do roku 1919 byl administrátorem auerspergského panství v Zelené Hoře na panství Nepomuk.

Nešťastné lásce zůstal vždy věrný

Zde se nešťastně zamiloval do mladé dívky, která zemřela následkem těžké nemoci. Po její smrti jí slíbil věrnost do konce života a to také dodržel.
Haša se začal plně věnovat pedagogice a vědecké práci. Od roku 1920 působil v Brně, kde byl v témže roce jmenován profesorem zařizování a oceňování lesů, dendrometrie a užité geodézie na Vysoké škole zemědělské (VŠZ).
Na zdejší lesnické fakultě vybudoval ústav zařizování a oceňování lesů a v jeho čele stál od roku 1920 do svého odchodu do důchodu v roce 1951. Úspěšně řídil školní statek o rozloze 7900 hektarů, organizoval zahraniční výměnné praxe. Vletech 1921 až 1939 byl pověřen založením a řízením oddělení lesnické ekonomiky Státních výzkumných ústavů lesní produkce v Brně. Byl autorem četných studií, článků a přednášek.
Na rok 1939 až 1940 zvolili prof. Dr. Ing. Rudolfa Hašu rektorem VŠZ. Po uzavření českých vysokých škol 17. listopadu 1939 zastával funkci správce školy a pod dohledem německého komisaře koordinoval její činnost po celou dobu okupace. Díky jeho odvaze, obětavosti, osobní statečnosti a diplomatickým schopnostem podařilo se uchránit v době nesvobody většinu materiálu i duchovních hodnot školy. Rektorem se stal znovu v roce 1946/1947.
Za zásluhy o VŠZ v Brně, školní lesní statek, lesnickou vědu, výzkum a praxi mu udělila Vysoká škola zemědělská v Brně v roce 1947 titul čestného doktora technických věd (doktor honoris causa). Vroce 1951 dovršil profesor Haša 70 let svého věku a odešel na trvalý odpočinek. Po celou dobu byl členem československé akademie zemědělské, Masarykovy akademie práce.
Dne 12. dubna 1963 umírá Rudolf Haša ve vsetínské nemocnici ve věku 82 let. Pohřebního obřadu, který se konal pět dní poté v rodných Kunovicích, se účastnili akademičtí funkcionáři brněnské VŠZ. Také mnoho významných osobností z řad lesníků, myslivců a celá rodná obec.

Za komunismu tajně publikoval

Komunistický režim neměl pro činnost profesora Haši velkého pochopení. Své životní spisy a knihy byl proto nucený vydávat tajně v zahraničí, převážně ve Švýcarsku. V naší republice měl snahu vydat alespoň knihu Dějiny české myslivosti. I tady se ale projevil vliv KSČ a dílo se nedostalo ani do tisku.
Hašovo dílo se nedostalo na veřejnost ani po jeho smrti. Za celou dobu totality se nikde neobjevila zmínka o jeho práci, ani v jeho rodišti se nenašla příležitost, aby byl uctěn.
Jméno slavného rodáka z Valašska tak došlo uznání až po sametové revoluci. Konkrétně v roce 2004, kdy vznikla v Kunovicích Společnost pro naplnění odkazu prof. Dr. Ing. Rudolfa Haši. Díky finanční pomoci od sponzorů i obecního úřadu se podařilo opravit rodinnou hrobku, kterou v březnu 2005 požehnal páter Piotr Wardecki.
„Lidé v Kunovicích si svého slavného rodáka velice váží, je po něm pojmenovaná také naučná stezka. Její součástí je lipová alej se sto dvanácti lipami. Tento počet symbolizuje číslo popisné rodného domu Rudolfa Haši," přiblížila Iva Skýpalová.
Projekt naučné stezky vznikl v roce 2010. Nachází se na ní dvanáct naučných panelů, rozhledna, rybník a mokřad. Stezka začíná u rodného domu profesora Haši a pokračuje přes obec ke Kunovské hůrce. Je dlouhá deset kilometrů.
„K padesátému výročí úmrtí profesora Rudolfa Haši se podařilo natočit dokument O kom, o čem, který zachycuje jeho život a vzpomínky pamětníků. Byl zpracovaný pro televizi NOE, kde se stále vysílá," připomněla Skýpalová.

Památku profesora Rudolfa Haši uctí v Kunovicích mší

Kunovice – Stalo se už tradicí, že si lidé v Kunovicích památku profesora Rudolfa Haši připomínají slavnostní mší. Nejinak tomu bude letos v roce 135. výročí narození slavného rodáka. Vzpomínková mše se uskuteční nadcházející sobotu 9. dubna odpoledne v kapli Božského Srdce Páně v Kunovicích. Celebrovat ji bude generální vikář olomoucké arcidiecéze Mons. Josef Nuzík. „Mši svatou budou troubit trubači ze souboru Vojenských lesů a statků České republiky z Lipníka nad Bečvou. Zpívat bude sbor svatého Huberta," přiblížila Iva Skýpalová ze Společnosti pro naplnění odkazu Rudolfa Haši. Po skončení mše bude následovat vzpomínkový akt u hrobu kunovického rodáka a vystoupení trubačů v místním kulturním domě. Mše začíná v kapli Božského Srdce Páně v Kunovicích v sobotu 9. dubna v 15.30 hodin. (mib)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.