Přihlásit

Další odstřely divočáků proběhnou v centru Mníšku příští týden (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mníšek pod Brdy
Další série odstřelů divokých prasat v centru Mníšku se uskuteční v příštím týdnu. Termín byl po dohodě s policií a myslivci předběžně stanoven na 18. až 21. dubna opět v nočních hodinách od 20.00 do 05.00 hodin. Louka Pivovárka, na níž se střílí, je veřejnosti stále nepřístupná. Radnice si do konce roku 2018 vyjednala výjimku ze zákona, díky níž mohou myslivci střílet černou zvěř i na přesně vymezených nehonebních pozemcích. Povolení se vztahuje na Pivovárku, což je tříhektarový zelený pás táhnoucí se centrem Mníšku, který využívají k procházkám lidé se psy a maminky s kočárky. Území je obehnáno páskami a platí na něj zákaz vstupu.
"První z prasat bylo zastřeleno už hodinu po začátku první akce. Vždy se prostor monitoroval a s ním i chování dalších kusů, které se na místě pohybovaly. Vždy utekly směrem na pole za garážemi. Jiné skupiny prasat se vracely až nad ránem. V pátek a v další dny nebyla prasata na Pivovárce zaznamenána," ohlíží se za první sérií odstřelů, která se konala po dohodě s městskou policií a myslivci z Kytína v březnu, mluvčí mníšecké radnice Miloš Navrátil, podle něhož mohlo být skolených prasat více, podmínky odstřelu jsou velmi přísné, střílet se smí jen z jednoho místa a jedním směrem.
Město podle mluvčího rozhodlo o tom, že na louku bude platit dál zákaz vstupu, do další série odstřelů se už Pivovárka neotevře. "Pásky zůstávají, zábrany zůstávají. Je to kvůli nerušené kontrole výskytu divokých prasat. Máme nainstalováno několik fotopastí a chtěli bychom tam instalovat i odchytovou klec, ale k tomu potřebujeme, aby tam lidé ještě nevstupovali," uvedl mluvčí. "Uzavření Pivovárky se může jevit jako omezující, ale všechny zainteresované strany se shodují, že klid a žádný pohyb osob, zejména se psy, mohou přinést možnost kvalitně odpozorovat chování divokých prasat, a tím proti nim také efektivně zakročit. Volíme přitom variantu menšího zla a zvýšení bezpečnosti za několik týdnů, uzavření Pivovárky stojí," píše Navrátil v místním periodiku.
S přemnoženými divokými prasaty v Mníšku se lidé setkávají v centru města, na náměstí, u pošty nebo u prodejny, u školy i školky. Za sebou nechávají poničené louky, pole, ploty a zahrady. Škody jdou do statisíců korun.
V minulosti radnice iniciovala rozsáhlé naháňky na území od Mníšku po Vltavu a od Zbraslavi za Dobříš a instalovala i odchytové klece.
Při odstřelech podle Navrátila nejde o žádné masivní zabíjení zvěře. "Je třeba si uvědomit slova odborníků, že prasata jsou velmi chytrá, mají dobrou paměť a pamatují si místa, která jsou pro ně nebezpečná a vyhýbají se jim. To, že z bezpečnostních důvodů nebude možné pořádat na Pivovárce naháňku, což je hromadný lov, ale že půjde o promyšlený odstřel, bylo jasné od počátku."

Jaké jsou výsledky?
- zvýšil se počet naháněk (denních společných lovů)
- větší počet odlovů (nočních lovů)
- téměř stoprocentní nárůst počtu odlovených kusů oproti předchozím rokům (650/1250)
- odchytová klec s desítkami odlovených prasat na nehonebních pozemcích
- účelový peněžní fond na zástřelné jako motivační prvek pro myslivce
- začínající změna chybných návyků u zemědělců
- změna myšlení lidí v nakládání s bioodpadem
- změna uvažování u institucí, které mají možnost pomoci

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.