Přihlásit

Klíšťata už zase útočí. Chraňte se (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Doporučené očkování má jen každý čtvrtý Čech

Plzeň
Sezona klíšťat už je v plném proudu, paraziti útočí nejen na lidi, ale také na domácí mazlíčky. Narazit na ně můžete na venkově, ale také v městských parcích.
Hygienici již evidují pacienty napadené boreliózou, lékaři vyzývají k očkování. Lidé mnohdy ale více spoléhají na mnohem obyčejnější prevenci. "Možná to někomu přijde zvláštní, ale ani jsem nad očkováním nepřemýšlela. Když jdu do přírody, chráním se různými spreji, a i když to mnozí považují za pověru, mně osobně funguje, když jím vitamin B. Klíště jsem neměla už několik let," svěřuje se Mirka Součková, která v přírodě tráví dost času.
Její pes takové štěstí neměl, jak popsala jeho majitelka zkušenost z Borského parku. "Minulé pondělí jsem ze svého psa sundala osm klíšťat. Prostě hrůza. Takže sezona už opravdu začala." Ještě týž den šla Plzeňanka koupit speciální roztok, který se aplikuje přímo do srsti zvířete a parazity odpuzuje. "Mám vyzkoušené, že to funguje tak pět šest týdnů, pak to psovi musíte dát znovu," popisuje Součková.
Klíště si na těle minulý týden našla osmasedmdesátiletá Plzeňanka Jiřina Krňoulová. "Měla jsem ho na zápěstí. Nejdřív jsem myslela, že je to nějaké smítko, ale svědělo to a pak jsem zjistila, že je to klíště," ukazuje seniorka pravou ruku. Po krátké chvíli klíště pomocí pinzety vytáhla. "Přinesla jsem si ho z Borského parku," vysvětluje.
Klíšťata jsou považována za přenašeče několika závažných onemocnění. Jedná se především o klíšťovou encefalitidu a lymskou boreliózu. Od začátku roku bylo v Plzeňském kraji nahlášeno už 13 případů boreliózy. "Za stejné období jsme v minulém roce evidovali sedm těchto onemocnění," doplňuje Marcela Moulová z Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje.
Onemocnění klíšťovou encefalitidou se v kraji letos zatím neobjevilo. Před ním na rozdíl od lymské boreliózy ochrání zmiňované očkování. Touto prevencí je však u nás 'pokryta' jen necelá čtvrtina populace.
Česká republika si drží nechvalné prvenství v počtu případů onemocnění klíšťovým zánětem mozku z celé Evropské unie. Loni bylo nahlášeno 351 případů a dvě úmrtí. "V Plzeňském kraji jsme evidovali 27 onemocnění," vypočítala Marcela Moulová. Plzeňský kraj je navíc považovaný za rizikovou oblast vzhledem k tomuto infekčnímu virovému onemocnění, které je přenášeno ze zvířat na člověka infikovaným klíštětem a způsobí zánět mozku nebo zánět mozkových blan.
Více než polovina lidí, u kterých byla klíšťová encefalitida diagnostikována, skončí s nějakými dlouhodobými následky. Těžký průběh a vážné trvalé následky hrozí zejména starším lidem.
Pokud se vydáte do přírody, určitě na sebe nezapomeňte aplikovat repelent. Ochranné prostředky existují také pro čtyřnohé domácí mazlíčky. Ke koupi jsou i návleky proti klíšťatům.
Jestliže na sobě parazita objevíte, je nutné se ho co nejdříve zbavit. Odborníci upozorňují, že poté je nutné několik týdnů sledovat svůj zdravotní stav a v případě pochybností navštívit praktického lékaře.
Oblasti výskytu klíšťové encefalitidy i lymské boreliózy se ale za poslední roky posunuly do všech regionů České republiky. Nakazit se tak můžete nejen na venkově, kde jsou klíšťata zejména ve vysoké trávě na okraji louky a na vlhkých místech u vodních ploch, ale riziko hrozí také v městských parcích.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.