Přihlásit

Hvězdou přehlídky je srnec z Netřebic, raritou jelen z Brlohu (Českokrumlovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Soutěž mysliveckých trofejí je anonymní, závist způsobila, že se lovci nechtěli účastnit

Kaplice
Více než tisícovka exemplářů, to je okresní přehlídka mysliveckých trofejí, která začala ve čtvrtek dopoledne v kulturním domě v Kaplici.
Trofeje, pomyslné třešničky na dortu mnoha činností a povinností, které musí myslivci v průběhu roku vykonat, prošly hodnocením pětičlenné komise. Tvořili ji odborníci z oblastí Český Krumlov, Kaplice, na které se okres z hlediska myslivosti rozděluje. Hodnocení je od začátku až do konce anonymní, ani na samotné přehlídce nejsou známa jména lovců významných trofejí.
"Poslední léta se přikláníme k anonymitě. Díky tomu se lovci nezdráhají trofeje na přehlídku dát. Bohužel i v tomto směru funguje lidská závist a nenávist," vysvětluje předseda Okresního mysliveckého spolku Český Krumlov Lukáš Bodnár.
O úrovni letošních trofejí ví hodně předseda hodnotitelské komise Pavel Hadač, který je zároveň dlouholetým hospodářem Mysliveckého sdružení v Benešově nad Černou a také předsedou myslivecké komise Okresního mysliveckého spolku Český Krumlov. U hodnocení trofejí působí již přes třicet let.
"Letos je tu asi největší hvězdou srnec z Netřebic, který získal zlatou medaili a téměř 150 bodů, což už je na národní úrovni," vysvětluje zkušený odborník. Podle jeho slov bývával kdysi problém udělit bronzovou medaili. Nyní jsou na přehlídce nejen bronzové, ale i stříbrné a zlaté. Zlatí jsou kromě netřebického srnce v Kaplici ještě jelen a muflon z honitby Přízeř, daněk z Omlenic, liška z Chlumu a dva jezevci z Hradiště a Besednice. "S kvalitou zvěře na Českokrumlovsku můžeme být spokojeni. V průběhu posledních pěti let stouply stavy daňčí a mufloní zvěře. Srnců je méně, ale jsou kvalitnější. Zdá se, že jde mírně nahoru i jelen. Jeden z nich je i mou osobní hvězdou letošní přehlídky. Jde o opravdovou raritu - a vůbec nechápu, jak to tu mohl tak dlouho přežít," ukazuje Pavel Hadač na trofej patnáctiletého jelena z Brlohu. Těch, kteří mají takzvaně deset plus, tu prý v okrese moc není.
Letos poprvé si mohou návštěvníci prohlédnout na přehlídce i lebku losice, která na Českokrumlovsku uhynula. Losi se pohybují zejména na Lipensku, ale letos na jaře byl jeden losí býk několikrát spatřen v bezprostřední blízkosti Benešova nad Černou.
Jednou za pět let se koná v Lysé nad Labem celostátní výstava trofejí. Za tři roky na ní patrně nebude chybět ani srnec z Netřebic.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.