Přihlásit

Chataři se s výjimkami nepářou, do lesa si jezdí jako do garáže (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chrudim, Slatiňany - Město Slatiňany přitvrdí v postupu proti chatařům, kteří bez povolení najíždějí do lesa v chatové oblasti Borek.

Nynější situace je podle slatiňanského starosty Ivana Jeníka neudržitelná. "Drtivá většina chatařů jezdí do lesa bez toho, aniž by si požádala na městském úřadě o příslušnou výjimku," upozorňuje starosta. Počet těch, kteří oprávnění mají, by se podle něj dal nyní spočítat na prstech jedné ruky, přičemž chatařů je přes šedesát.

"Chceme provoz v lese omezit a získat nad ním zase kontrolu. V tomto smyslu budeme spolupracovat i s republikovou policií a s Městskou policií Chrudim, se kterou máme uzavřenu příslušnou smlouvu," dodal starosta. Vystavení příslušné průkazky, kterou musí mít chataři ve vlastním zájmu umístěnu na viditelném místě za okénkem auta, přitom není drahé. Zájemce musí uhradit jen administrativní poplatek ve výši 150 korun. Na každou chatu pak může být vystavena pouze jedná povolenka s dvouletou platností.

Provoz vozidel v lese bývá podle odborníků vždy velmi problematický. "Zvlášť teď, na jaře, kdy se ve zvířecí a ptačí říši tvoří páry, je to velmi rušivá záležitost, kvůli které může u savců i ptáků dojít až k narušení jejich rozmnožovacích cyklů," vysvětluje zoolog František Bárta. "Jedoucí vozidlo sice plaší zvěř obecně méně, nežli samotný chodec, ale záleží i na pravidelnosti. Ptáky posedávající na stromech u rušné silnice jen tak něco nevyplaší, zatímco příjezd chataře vzbudí v lese velký rozruch," dodal zoolog."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.