Přihlásit

Rarozi strádají. Musí lovit jinou kořist (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Odborníci chtějí kroužkovat rarohy velké žijící mezi Hodonínem a Břeclaví. Stavy dravých ptáků postupně klesají

Břeclavsko, Hodonínsko
Klesající množství ptáků sledují na Břeclavsku i v dalších jihomoravských regionech ochránci přírody. Kriticky ohroženým je například dravý raroh velký, který žije mezi Břeclaví a Hodonínem. Odborníci se nyní chystají ke kroužkování mláďat.
Podle nich může za snižující se počty rarohů mimo jiné intenzívní zemědělství, dopady má pro ně také nedostatečná obměna plodin. "Ubývá jim potravy. Sysel je u nás kriticky ohrožený taky, vyskytuje se jen na několika místech, prudce ubývá křečků. Rarozi jsou tak vázání hlavně na lov jiných ptáků, kteří jsou pro ně náročnější kořistí a vyvádí pak méně mláďat," vysvětlil ornitolog Václav Beran.
V České republice pravidelně hnízdí deset až dvacet párů. "Velikost celosvětové populace je mezi šesti až dvanácti tisíci páry, v Evropě je šest set až osm set párů," upozornil dále Beran.

Padesát nebo i nic
Odborníci budou kroužkovat zejména u Hodonína. Jde o součást záchranného plánu. Záměrem je úprava krajiny, což, jak Beran přiznává, je běh na dlouhou trať. "Kroužkujeme jenom mláďata na hnízdech. Když ptáky označíme, můžeme sledovat jejich další životní osudy," přiblížil ornitolog. Zda se kroužkování dotkne Břeclavska, není zatím jasné. Záleží na množství nově vylíhnutých kusů a přístupnosti hnízda. David Horal z Agentury ochrany přírody tvrdí, že stav rarohů se může změnit bez závislosti na lidských rozhodnutích. V jihomoravských regionech jsou počty závislé na populacích ze Slovenska či Maďarska. "Za pár let se můžeme dočkat padesáti párů nebo naopak úplného vymizení, aniž bychom k tomu nějak přispěli," upozornil Horal.
Zaznamenanými důvody úmrtí dravých ptáků se v minulosti staly sloupy vysokého napětí nebo odstřel. Dva ptáci zahynuli rovněž po nárazu do sloupků ve vinohradu. Ve srovnání s orly loví raroh živou kořist, k otravě tedy tolik náchylný není. Ornitologové popisují druh jako velmi inteligentní. Je největším zástupcem rodu sokolovitých v České republice. Rozpětí křídel u samičky, které jsou větší než samci, dosahuje až sto dvaceti centimetrů.
Vlastimil Sajfrt z Chráněné krajinné oblasti Pálava s poukázáním na poslední statistiky uvedl, že kromě rarohů klesají počty také dalších druhů. "Pokles je evidentní a viditelný," přikývl Sajfrt. A pokračoval. "Je to dáno způsobem zemědělství, kdy jsou obrovské lány a točí se na nich tři čtyři plodiny. Musely by se změnit osevní plány, aby se pole rozsekala na menší plochy. Pomohla by i další zeleň," dodal Sajfrt.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.