Přihlásit

Kapli v polích postavil vlastníma rukama (Svitavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Makov
Kamenná kaplička svatého Prokopa mezi poli za Makovem je vidět již z dálky. Hned vedle unikátní stavby roste lípa. Když zrovna kolem nejede traktor, je slyšet zpěv ptáků a jinak nic. Ticho. Kapličku postavil vlastníma rukama soukromý zemědělec Jiří Vopařil z Makova se svými syny. A brzy se pustí do další, tentokrát v Chotovicích u kostela.
Před osmi lety vysázeli Vopařilovi na okraji svého pole lípu, vloni přibyla kamenná kaplička s obrazem svatého Prokopa. "Loňský rok byl vyhlášený jako Mezinárodní rok půdy. Přemýšleli jsme, co k tomu udělat. Lidem je totiž lhostejné, jak se s ornou půdou hospodaří. Věřící snad budou mít k půdě větší vztah než družstevníci. Proto jsme zvolili kapličku," vysvětluje Jiří Vopařil. Na kamenném kříži na kapli je latinský nápis Ora et labora. Modli se a pracuj. Unikátní kamenná stavba je zasvěcená svatému Prokopovi. "Chtěl jsem, aby to byl svatý se vztahem k rolníkům, půdě a myslivosti. Když jsme se stavbou kapličky začínali, jeli jsme náhodou do Sázavy, kde Prokop žil. Odtamtud jsme si přivezli tři kameny, které jsme do kapličky zazdili. Jsou trochu jiné než ostatní, takže je člověk snadno najde," říká Jiří Vopařil.
Stavba kaple trvala zhruba tři měsíce. Nakreslit návrh, sehnat a osekat kameny. Vše zvládl soukromý zemědělec sám s pomocí synů. Kaplička je celá z opuky i kříž s nápisem, ačkoliv vypadá jako z mramoru. Je to ale leštěná opuka, na níž zručný kameník vytvořil latinský nápis. "Kámen jsem si opracoval sám, což bylo asi to nejhorší, než jsem se to naučil. Několik kamenů mi prasklo pod rukama. Ale bavilo mne to," vzpomíná zemědělec. K osekávání kamenů se dostal vždy až večer, když měl hotovou práci v hospodářství. Do kapličky je zasazený obrázek svatého Prokopa s laní a Sázavským klášterem. Kapli vysvětil na svatého Prokopa litomyšlský farář František Beneš. Není vyloučené, že se ze slavností u kapličky stane tradice a možná se tu budou vždy na svátek Prokopa věřící setkávat. V letošním roce čeká Jiřího Vopařila stavba další kapličky. Tentokrát nikoliv na poli, ale u kostela v Chotovicích. "Kaplička bude celá dřevěná se šindelovou střechou. Letos si připomínáme Svatý rok Božího milosrdenství, proto kapli pojmu jako symbol Brány milosrdenství. Návrh si kreslím opět sám. Počítám, že v září by mohla být hotová. Nyní vybíráme svátek, na který bychom ji mohli vysvětit a udělat malou slavnost," dodává soukromý zemědělec Jiří Vopařil z Makova.
Kudy ke kamenné kapli? Z Makova směrem na Litomyšl, za vesnicí v pravotočivé zatáčce je odbočka doleva na Suchou Lhotu, pak polní cestou doleva a kaplička je již z dálky vidět.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.