Přihlásit

Litavka ožívá. Příbramští budou moci posedět u krbu (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ovce kamerunská bude novým obyvatelem lesoparku, jemuž dominuje devadesátiletá lípa Charlotty Masarykové.

PŘÍBRAM
Při procházce zpevněnou cestou lemující říčku Litavku, která dala odpočinkové zóně na jihozápadním okraji Příbrami název, je možné potkat běžce, cyklisty, maminky s kočárky, ale také jezdce na koni.
Vedení města loni do lesoparku investovalo více než 100 tisíc korun a vybudovalo naučnou stezku. Pro letošní rok je pro trasu vedoucí od stadionu 1. FK Příbram na hráz Vysokopeckého rybníka připraveno další vylepšení.
Návštěvníci se dočkají zvířecího koutku, který osídlí ovce kamerunské. "V prostoru za fotbalovým stadionem vznikne malá obora pro zvířata," představuje chystané úpravy Pavlína Svobodová, mluvčí příbramské radnice.

Zákaz krmení
Výběh o rozloze dvou tisíc metrů čtverečních olemuje plot. Stavět se začne už brzy. "Projekt v první polovině dubna schválila městská rada. Předpokládáme, že hotovo by mělo být v červnu," uvádí místostarosta Příbrami Václav Švenda. Stavbu mají na starost městské lesy, které už provozují oboru s daňky, muflony a divokými prasaty poblíž Trhových Dušníků. Realizace vyjde odhadem na 200 tisíc korun.
"Součástí koutku bude krmelec, slanisko a stáj sloužící ke krmení a chovu těchto zvířat," upřesňuje ředitel Městských lesů Příbram František Chytka a varuje budoucí návštěvníky lesoparku, že zvířata nebude možné krmit.
Pro příchozí bude u výběhu altánek, krb a další vybavení k trávení volného času. "V okolí altánu městské lesy rozmístí lavice, stoly a odpadkové koše," doplňuje Pavlína Svobodová.

Památná lípa
Ovce a altánek tak pomohou ještě více oživit lesopark, jehož dominantou je devadesátiletá lípa. "Lípa zde byla vysazena na počest manželky prvního československého prezidenta T. G. Masaryka Charlotty," vysvětluje Pavlína Svobodová s tím, že před devadesáti lety, 25. dubna 1926 se u Litavky, uskutečnila takzvaná stromková slavnost.
"Lípa byla v roce 1926 zasazena za slunného, ale větrného počasí při slavnosti, kterou uspořádalo Sdružení rodáků z Vysoké Pece a okolních obcí. Tento spolek zakoupil pro své obce a pro příklad budoucím generacím už během předcházejících čtyř let 420 stromků k vysázení. Smyslem této slavnosti bylo podle dochované spolkové kroniky povzbudit lásku občanů ke stromům a uctít památku obětí první světové války," uvádí nad historickými anály ředitelka příbramského archivu Věra Smolová. Tehdy útlý stromeček je v současnosti vysoký 24 metrů, jeho obvod ve výšce 130 cm nad zemí činí 305 cm. Nejen pro svůj nebývalý vzrůst, ale především pro svůj historický význam byla prvorepubliková lípa loni příbramským odborem životního prostředí vyhlášen památným stromem.

Přibude kočovný včelín
Oblíbené místo pro sport i oddech tak pomalu dostává novou podobu. Lesopark nicméně potřebuje řadu dalších úprav. Zhruba tříkilometrovou cestu sice lemuje několik laviček, kde si mohou lidé odpočinout a pokochat se vzrostlými stromy a keři, ale několik krytých altánů na trase je v dezolátním stavu, stejně jako dětské hřiště. Zda je město obnoví, není jisté.
"Jsme teprve na začátku. Možností, jak tento kout Příbrami zpestřit, je celá řada," naznačuje ředitel městských lesů Chytka s tím, že atrakce v lesoparku byly delší dobu bez údržby: "V prvé řadě by se město mělo zaměřit na rekonstrukci dětského hřiště na pravém břehu Litavky. Dalším krokem, který je v plánu, bude posílení biodiverzity krajiny vybudováním kočovného včelína."
Někdejší areál Litavka vlastní více majitelů. Kromě Příbrami i obec Bohutín, Lesy České republiky či Povodí Vltavy "V budoucnu si představuji lesopark jako jedno z páteřních míst na trávení volného času, kde je možné si především odpočinout, projít se s dětmi a strávit příjemné volné chvíle," dodává František Chytka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.