Přihlásit

Vystavovali parádní trofeje (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Celkem bylo vystaveno 553 trofejí z toho 549 srnců, jeden muflon, jeden jelen a dvě lebky lišky obecné.

Droužetice
Vyznavači myslivosti a hlavně trofejí si v uplynulých dnech přišli na své. V Droužeticích se konala chovatelská výstava trofejí. A bylo co obdivovat. "Trofejí se rozumí rohy, parohy a parůžky rohaté a parohaté zvěře, včetně lebky, oddělené před prvním krčním obratlem, zbraně u prasete divokého, lebky a kůže některých šelem. Tento rok byla chovatelská přehlídka, ulovené spárkaté zvěře v lovecké sezoně 2015, uspořádána ve spolupráci s Mysliveckým spolkem Tisovník Černíkov ve dnech 5. až 8. května v sále hospody v Droužeticích. Ve stejných prostorách proběhlo v neděli 1. května od 13 hodin schválenou hodnotitelskou komisí hodnocení trofejí.
Pro myslivce okresu Strakonice a členy hodnotitelské komise se před samotným hodnocením konala přednáška Jindřicha Brožovského, člena Ústřední hodnotitelské komise a jejím hlavním cílem bylo sjednocení ohodnocování trofejí," uvedla Pavlína Cuhrová, sekretář OMS Strakonice.
Celkem bylo vystaveno 553 trofejí, z toho 549 srnců, jeden muflon, jeden jelen a dvě lebky lišky obecné. U trofejí srnce obecného označila komise ve 36 případech chovatelsky nesprávný odstřel, u 40 nebyla správnost odstřelu jednoznačně určena a u 468 se jednalo o chovatelsky správný odstřel.
Medailí byly ohodnoceny dvě trofeje srnce obecného. Stříbrnou získala trofej se 120 body CIC z honitby MS Banín Dražejov, lovec Jiří Cuhra a bronz trofej se 105,75 body CIC z honitby Bělčice, lovec Josef Staněk. Stříbrnou medailí byla ohodnocena jedna lebka lišky obecné s 24,75 body CIC z honitby MS Háj Volenice, lovec Martin Papež.
Trofeje předložilo 68 honiteb ze 77. Přehlídku doplnila výstava olejomaleb s mysliveckou tématikou od Michaely Píchové z Konopiště.
Během celé výstavy se na plátno promítaly filmy Tisíc let české myslivosti a dále zde prezentoval svoji činnost soubor Pootavských trubačů, který doprovází svým profesionálním troubením veškeré akce pořádané OMS Strakonice.
Po ukončení chovatelské přehlídky se konal rovněž v Droužeticích sněm Okresního mysliveckého spolku ČMMJ Strakonice, kterého se zúčastnilo 91,8 % delegátů mysliveckých spolků okresu. Sněmu se zúčastnil člen Myslivecké rady ČMMJ Praha a předseda střelecké komise Jan Matulka. Informoval o společném prohlášení ČMMJ a Agrární komory ČR adresovaném předsedům - vlády, Senátu ČR, Poslanecké sněmovny ČR a ministru zemědělství, ve kterém vyslovují jednoznačné negativní stanovisko a nesouhlas s nekvalitně připravenou novelou zákona o myslivosti a požadují zastavení jejího projednávání. Delegátům vyslovil poděkování za jejich velkou účast, což svědčí o jejich zájmu o dění na OMS Strakonice a samozřejmě v myslivosti.
Výstava byla zahájena ve čtvrtek 5. května slavnostními fanfárami souboru Pootavských trubačů, za účasti starosty obce Droužetice Dušana Hanuše, starosty Vodňan Václava Heřmana, místostarosty Blatná Pavla Ounického, zástupců státní správy myslivosti Městských úřadů Strakonice, Blatná a Vodňany, členů Myslivecké rady OMS Strakonice, členů Mysliveckého spolku Tisovník Černíkov, kolegů z OMS Písek, OMS Prachatice a dalších.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.