Přihlásit

Od lidové myslivosti zpět k myslivosti myslících lidí (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

TŘEBÍČ
Studijní kombinace se zaměřením na myslivost a rozvoj krajiny by se měla stát do budoucna hlavním směřováním Západomoravské vysoké školy v Třebíči. Zakladatelská práva školy, jíž hrozil zánik, v minulých dnech převedli třebíčští zastupitelé na společnost Red Signal Invest, kterou vlastní bývalý úředník ministerstva financí Radek Šnábl.
Podle nového majitele školy Šnábla dochází vlivem změny vlastnické struktury pozemků v českých zemích k pozvolnému přesunu "od tzv. lidové myslivosti zpět k myslivosti myslících lidí". Studijní kombinace myslivosti a rozvoje krajiny proto podle jeho slov "svým pojetím míří na zcela v tuto chvíli neošetřenou oblast tuzemské myslivosti."

Co vy na to?
Redakce Horáckých novin oslovila některé osobnosti z oblasti myslivosti, aby se zeptala na jejich názor ohledně nového zaměření třebíčské soukromé vysoké školy právě na myslivost. "To slyším poprvé, myslím si, že by to byl zajímavý obor, ale záleží na tom, jaké by z něho bylo v dnešní době uplatnění. Mělo by to být něco ve spolupráci s lesáky. Zajímavé by to bylo, dostat lidi od počítačů do přírody, nevím, co bych vám na to v této chvíli řekl. To jste mě překvapil," reagoval na náš redakční dotaz v pátek 6. května jednatel Okresního mysliveckého spolku v Třebíči Josef Venhoda.
Podle Radka Šnábla už nyní existuje skupina odborníků připravených se na rozvoji ZMVŠ osobně podílet, jedná se například o bývalého předsedu správní rady Zemědělské univerzity Praha. " Zatím o tomto projektu nic nevím, ale samozřejmě mně osobně by se jako kantorovi a jako myslivci-lektorovi líbilo, kdyby takový subjekt tady vznikl. Otázkou je, jak to chce nový majitel školy ekonomicky udělat a zaštítit, platili by si lidé studium, nebo by to bylo stylem nějakých grantů? Žádný podnikatel si nebude platit takového koníčka, aby někoho vzdělával, musí mít nějaký záměr, aby se mu peníze vracely. Vysokou školu se zaměřením na myslivost ale vnímám pozitivně a byl bych jenom rád, kdybychom ji tady v Třebíči měli," zauvažoval známý myslivecký spisovatel, myslivecký hospodář, lektor, zkušební komisař OMS Třebíč a člen redakční rady časopisu Myslivost Josef Drmota.

Financování zajištěno
V nabídce na převzetí školy se uvádí, "že k zajištění budoucího chodu nebude potřeba zajišťovat žádné externí financování, neboť se předpokládá využití interních finančních zdrojů skupiny." Firma Red Signal Invest, a.s. se sídlem v Praze je členem holdingové struktury mateřské společnosti se sídlem ve Velké Británii, jehož poradenská část se zabývá strategií a řízením nadnárodních sporů, a to zejména na základě dohod o ochraně investic.
"Zaměření školy na myslivost a rozvoj krajiny by určitě bylo zajímavé. Žádné oficiální informace k tomuto záměru nemám ani jako myslivec ani jako člen okresního mysliveckého spolku. Nějaké takové studium funguje při České zemědělské univerzitě v Trutnově, je to tříleté dálkové studium bakalářského typu. Otázkou je, jestli by třebíčská škola měla být pro ně konkurence. Ale obecně si myslím, že by to špatné nebylo, možná by to k myslivosti přivedlo lidi, kteří třeba na středních školách s tímto zaměřením trošku koketovali a potom třeba na ni neměli čas a rádi by se k ní vrátili, třeba až po své třicítce," řekl vedoucí odboru životního prostředí a živnostenského Městského úřadu v Náměšti nad Oslavou Tomáš Sedláček.

Nájemci a honební výbory
Podle vize rozvoje školy a průzkumu zájmu, který si nechal Radek Šnábl zpracovat, existuje v Česku v oblasti myslivosti solidní poptávka po doplňujícím vzdělání v oboru u dvou skupin zájemců: Nájemců honiteb a členů výborů honebních společenstev. Potenciální skupina, na kterou škola nyní nově míří, jsou proto lidé nad pětatřicet let hledající distanční studia, kteří mají existující zaměstnání. "Z podstaty věci se jedná o tzv. vyšší střední třídu," píše Šnábl ve své vizi rozvoje školy.
"Honební výbory, tam vidím trošku problém. Mám v tom určitou zkušenost, protože honební společenstva jsou v našem ranku městských pověřených úřadů s rozšířenou působností. My je evidujeme a vím, že v honebních společenstvech většinou funkce honebních starostů, popřípadě místostarostů, vykonávají stejně myslivci, protože běžní vlastníci půdy na to nemají čas a nebo nemají ani chuť do této problematiky jít a starat se. Stejně říkají - vy jste myslivci, vy chcete tu honitbu, tak vy si to všechno udělejte a nás do toho jakoby netahejte. Ale možná jsme výjimka v rámci republiky, protože vím, že někde, když jsou naopak vlastníci větší, tak mají tendence do toho mluvit. A měli by třeba i zájem o vytvoření vlastních honiteb. Ale zkušenost mám spíš takovou, a myslím si, že mohu mluvit i za celý okres Třebíč, že do honebních výborů se běžní vlastníci až tak nehrnou. Ale tím nechci vyloučit, že by tito lidé neměli zájem o vzdělání nebo se nemohli dál vzdělávat," konstatoval Tomáš Sedláček.
V ideálním případě Radek Šnábl uvažuje o akreditaci MBA studia, zaměřeného na ekologii a zemědělství a také na MBA na diskutované lovectví a myslivost (lovectví, přesněji "game management", což se v zahraničí poměrně standardně vyučuje jako volitelný předmět i v rámci doktorandského studia).

Myslivost už ne jen hobby?
"Určitě je pravda, že je potřeba, aby se myslivci vzdělávali, ale. Pokud bude stále myslivost zákonnými normami postavena "pouze jako hobby záliba", pak je těžké nějaké celoživotní vzdělávání prosazovat," říká šéfredaktor časopisu Myslivost Jiří Kasina a dodává: "Bohužel v tomto smyslu zatím ani nijak ideálně nefunguje naše celostátní myslivecká organizace Českomoravská myslivecká jednota a její okresní myslivecké spolky (je zde opět onen limit "hobby" pohledu). Myslivost jako taková by měla býti ze strany státu "povýšena" na zcela řádné, zodpovědné a dlouhodobé hospodaření v přírodě a hospodaření s přírodními zdroji stejně tak, jako je zemědělství a lesnictví. Pak následně může vzniknout oprávněný tlak, aby ten, který myslivost provozuje, resp. vůči státu zodpovídá, byl náležitě znalostně oprávněn a byl také cyklicky proškolován o nových poznatcích. Momentálně je na stole novela zákona o myslivosti, která se v některých pasážích snaží právě v tomto směru otevřít dveře. Pokud se změní postavení myslivosti alespoň trochu, pak si myslím, že vzdělávání myslivců má určitě smysl a budoucnost."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.