Přihlásit

Na území se vrátily původní druhy rostlin a živočichů (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přírodou u hranic

Krajina, která se rozkládá v lužní oblasti řeky Dyje mezi obcemi Podivín, Rakvice a Lednice na Břeclavsku, se díky zápalu Františka Fabičovice a dalších nadšenců za roky proměnila. Oboře Obelisk je věnovaný další díl seriálu Přírodou u hranic.
Břeclavsko - Území se mu jako milovníku přírody a absolventu lesnické školy líbilo, a proto podnikatele Františka Fabičovice trápilo, že pozemky mezi Lednicí a Podivínem na Břeclavsku ztratily někdejší tvář lužní krajiny. Pozemky skoupil a léta usiloval o vyhlášení obory. Snaha a urputnost se mu nakonec vyplatila.
Obora Obelisk se rozkládá na více než pětisethektarové ploše. V roce 2003 vznikl projekt Jak změnit krajinu v Přítluckém suchém poldru. "Otázkou tehdy bylo, jak do suché krajiny přivést vodu po celý rok a tedy i život, který zde byl před rokem 1960, kde celá tato oblast byla známá jako lužní krajina," vypráví Fabičovic.
Našel několik historických map a začal přemýšlet, jak území, které bylo i častým místem skládek, zvelebovat. "Věděl jsem, že pokud se to neoplotí, tak nemůžu dělat nic. Vyvezli jsme odsud zhruba dvaačtyřicet kontejnerů smetí," vzpomínal na začátky podnikatel, který po výkupu pozemků čelil kritice některých lidí, včetně ochránců přírody.
"Mnoho lidí si stěžovalo, že už tudy nebudou moct chodit, ale dříve se některými částmi ani projít nedalo," hájil se muž.
Obora je v současnosti přes den přístupná mezi sedmou a devatenáctou hodinou. Na noc ji uzamykají. Nedávno se tam vydala i Kateřina Nováková z Břeclavi. "Nevadí mi, že je to přístupné jen přes den, ale je to tam všechno hezky upravené," chválila žena.
Několikamilionový projekt zaměřený na obnovení výskytu chráněných druhů rostlin a živočichů podpořil Evropský fond regionálního rozvoje a Státní fond životního prostředí téměř šestnácti miliony korun. Sám Fabičovic investoval do obnovy této lokality přibližně dvacet milionů korun. Cílem byla od začátku revitalizace území obory Obelisk, zachování a regenerace starého říčního ramene ve prospěch rozvoje mokřadních společenstev rostlin a živočichů. "Šlo nám o obnovu jezer Květného, Gejle a Janova.
Jednalo se o revitalizaci vodních ploch a vegetační úpravy spočívající v probírce dřevin a rozvolnění charakteru plochy," vysvětloval současný majitel.

OCENĚNÍ OD MYSLIVCŮ
Nyní jsou na rozlehlé ploše louky, tůně, mokřady a každoročně vysazené hektary lesa. Díky příznivému prostředí tam vznikly i ideální podmínky pro život množství ptačích druhů.
Změnu druhové pestrosti i početnosti v oboře Obelisk sledoval i vedoucí zoologického oddělení Moravského zemského muzea Miroslav Šebela. "Je to jedna z mála lokalit na jižní Moravě, kde druhová pestrost přibývá," nechal se před časem slyšet.
Oboru založili i pro jelení a dančí zvěř, kde všichni jeleni starší šesti let jsou na bodovém hodnocení zlatí.
"Dneska se obora dopracovala do té úrovně, že jsou tady nejlepší jeleni v republice," podotkl Fabičovic, který si převzal i cenu v soutěži Honitba roku pořádané Českomoravskou mysliveckou jednotou v kategorii Lesní honitba.

Obora Obelisk
Vznik projektu: rok 2003, označení obora od roku 2009
Kde se obora nachází: rozkládá se na území mezi Lednicí, Podivínem a Rakvicemi na Břeclavsku
Rozloha: 535 hektarů
Od roku 2005 se území rozrostlo - z 18 hektarů luk na 41, 112 hektarů lesa na 203, 5 hektarů vodních ploch na 25, přibylo 17 mokřadů a celkem tvoří vodní plochy 36 hektarů, biopásy 13,75 hektaru. Nově vytvořili pět jezer s celkovou rozlohou 3,5 hektaru a také 14 kilometrů cest s okolními alejemi.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.