Přihlásit

Myslivci ulovili víc divokých prasat (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeň – Už nejen Valcha, Litice nebo Lhota, ale divoká prasata nově drancují zahrady a pozemky i na okraji plzeňské Bílé Hory.
Černá zvěř tu rozryla půdu během zimy.
Nová místa výskytu „nechtěných návštěv" jako by potvrzovala slova odborníků, že divokých prasat zase o něco přibylo. Tento názor vyvozují z počtu odlovených divočáků.
Od začátku roku do konce března na území Plzně a spádových oblastí myslivci zastřelili 221 divokých prasat.
Loni za stejné období to bylo 146 divočáků.
„Důvodem je zvyšující se stav populace černé zvěře a zvýšené úsilí myslivců," vysvětlil Marek Kůs z magistrátního odboru životního prostředí.
Divoká prasata se na Bílé Hoře objevila ve stráni nad horním tokem řeky Berounky v lokalitě Pecihrádek.
„Teď už tady naštěstí nejsou, ale bojíme se jejich návratu. Invazi divokých prasat jsem tu ještě nezažil, a to jsem tady od roku 1965," řekl chatař František Janíček.
Pohyb divočáků na Bílé Hoře potvrdil i Kůs. „Nových míst výskytu divokých prasat přibývá. Někde je ale situace už lepší, třeba na Valše," sdělil Kůs.
Do nových lokalit vábí prasata nabídka potravin na kompostech a popadané ovoce na neudržovaných pozemcích. „Teď jsou prasata schovaná v polích a uvidíme, až se posečou, kam budou migrovat," konstatoval Kůs.

MILUJÍ KLID A PŘÍSUN POTRAVY

Ten tvrdí, že kolem Velkého boleveckého rybníka, který je blízko Bílé Hory, divoká prasata nejsou. „Protože je tam celodenní pohyb lidí a nejsou tam potravinové zdroje, což je to hlavní," je přesvědčen Kůs.
Divokým prasatům vyhovuje klid a patrně nejhůř jsou na tom majitelé nemovitostí u lesa. „Mám chalupu u lesa ve Snopoušovech a už asi pět let mi tam divočáci rozrývají pozemek.
Přemnožili se hlavně kvůli řepce a kukuřici.
Bavil jsem se s myslivci, ti je sice odstřelují, ale stejně jsou pořád přemnožení," pověděl František Havíř.
Předseda oblastního spolku myslivců v Plzni Zdeněk Chlup uvedl, že divoká prasata v řepce a kukuřici nacházejí nejen potravu, ale i kryt. „Myslivci pak na ně nemohou. Pokud se nezmění zemědělská politika státu, tak problém s černou zvěří bude nadále. Myslivci to nevystřílí," tvrdil Chlup.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.