Přihlásit

Ke střetu se zvěří nyní dochází denně (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Domažlicko – Počty zvěře sražené na silnicích v těchto dnech přibývají.
„Policisté nyní řeší nehody se zvěří téměř denně. Od začátku roku jich přijali už 63. Vloni ke střetům došlo 153 krát," uvedla domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.
V pondělí vyjížděli policisté dokonce ke čtyřem takovým nehodám.
„Ke střetu vozidla se zvěří došlo u Babylonu, Mířkova, Holýšova a Němčic. Před dvěma týdny museli policisté na Domažlicku řešit hned šest střetů se zvěří v rozmezí pouhých čtyř dnů. Pět řidičů srazilo srnu, jednoho na silnici překvapil zajíc," dodala mluvčí Brožová. „Já jezdím pravidelně přes Týnské háje do Blížejova a letos na jaře mi tam do cesty vběhlo už možná pět šest srnek. A potkala jsem už nejméně čtyři lišky. Tolik jsem jich neviděla snad za celý svůj život," uvedla řidička Jiřina Mazuchová.
Dodala však, že sama žádné zvíře ještě nikdy nesrazila.
Nejčastější jsou střety se srnčí zvěří, které je v lesích nejvíc. Podle myslivců je srážka se zvěří vždy tragédie. Srna, která zahyne pod koly auta, může mít v houští ukryté mládě, které pak umírá dlouhou smrtí vyhladověním.
„Srny jsou v tomto období březí a po zimě vyhladovělé, takže vychází z úkrytů za potravou. Nejčastěji se tak děje za rozbřesku, nebo v době stmívání. To je doba, kdy špatně vidí i řidiči. Právě v tomto čase dochází nejčastěji ke střetu auta se zvěří," říká Petr Kopf, jednatel Okresního mysliveckého spolku Domažlice.

Zajíců polních zahyne ročně na silnicích a dálnicích v ČR zhruba 144 000, srnců obecných skončí pod koly 129 000, bažantů obecných 39 000, kun 19 000, u lišky obecné a prasete divokého se předpokládané roční ztráty pohybují ve výši okolo 17 000, jezevců lesních zahyne 8 000, stejně jako káňat, velcí býložravci pak nepřežijí střet s vozidlem ve zhruba 6 000 případů. Ale nejen divoká zvěř ukončí svůj život na silnicích. Ke 100 tisícům se přibližuje počet usmrcených koček domácích a okolo 10 000 psů.

Pokud je střetnutí se zvířetem nevyhnutelné, je doporučováno intenzivně brzdit a snažit se udržet vozidlo v přímém směru.
Podle testů, které provedl německý autoklub ADAC, je totiž mnohem bezpečnější přímý střet se zvířetem než snaha o vyhnutí se.
Moderní vozy jsou konstruovány především na možnost čelního střetu a při snaze o vyhnutí se může dojít ke smyku a poté k nekontrolovanému nárazu například do stromu nebo dalších překážek na silnici z bočního směru a podobně, což může mít mnohem horší následky než přímý střet se zvířetem.
Podle již zmíněných testů ADAC, kde vozidlo naráželo do figuríny odpovídající stavbou i hmotností skutečnému zvířeti, intenzivní brzdění sníží rychlost a přímý náraz sice pravděpodobně automobil značně poškodí, ale díky konstrukci vozu je posádka dostatečně

Anketa: Srazili jste někdy autem nějakou zvěř?

Zdeněk Varga

Domažlice Srazil jsem Škodovkou srnku asi dva roky zpátky, kousek za Stodem. Jel jsem docela rychle a bylo to jako vrazit do zdi, strašlivá rána. Mně ani spolujezdkyni se naštěstí nic nestalo, ale přední levý roh auta byl úplně na maděru.
Srnka samozřejmě nepřežila. Od té doby si dávám pozor.

Jana Vojtová

Domažlice Naštěstí zatím ne, ale musím to zaklepat na dřevo. Moji rodiče kdysi hodně dávno srazili nějakého velkého srnce a vybourali se kvůli tomu. Popisovali mi to jako malé jako dost hrozný zážitek, takže z toho mám docela respekt. Večer prostě jezdím pomalu a opatrně.

Tomáš Velecký

Holýšov Ano, a dokonce dvakrát. Jednou jsem narazil do srnky.
Byla to docela rána, ale zvíře se hned zvedlo, uteklo a ani nevypadalo, že by mu něco bylo, tak jsem to ani nehlásil. A pak mi před auto vběhla liška. Ta srážku bohužel nepřežila, já jsem skončil s rozbitým světlem.

Matěj Holý

Domažlice Jednou jsem přejel králíka, ale vysloveně srážku se srnou nebo prasetem jsem ještě nikdy neměl. Potkal jsem je samozřejmě mockrát, ale vždy jsem stihl zabrzdit. Člověk si musí večer nebo brzo ráno automaticky dávat pozor, když jede lesem nebo při nějakém poli.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.