Přihlásit

Děti poznávaly lesní zvířata také podle několika paroží (Slovácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Modrá, Chřiby
Lesní pedagogika je environmentální vzdělávání o lese, vztazích a procesech probíhajících v něm. Toto vzdělávání uspořádala o posledním květnovém pátku pro 183 dětí z pěti základních škol ve své působnosti Lesní správa Buchlovice, Lesů České republiky (LČR).
Stalo se tak už podeváté u příležitosti akce s názvem Týden lesů 2016. "Školáci v doprovodu svých učitelů a učitelek se postupně vydávali na naučnou stezku poznávat lesní ekosystém, život lesní zvěře, sázení lesních dřevin, těžbu, přibližování dříví a sběr šišek ze statné borovice," uvedl zástupce vedoucího lesní správy a lesní pedagog Pavel Zůbek.
Než se žáci ze ZŠ Buchlovice, Velehrad, Dolní Němčí, Za Alejí a UNESCO Uherské Hradiště vydali z Archeoskanzenu Modrá, kde proběhlo slavnostní zahájení akce, na trasu naučné stezky v lese Orlová, zaposlouchali se do poutavé vyprávění sokolníka Petra Zvolánka o samici raroha Zuzance, výru velkém Kubovi, ale i jiných opeřených dravcích. Poté si prohlédli biocentrum Živá voda na Modré. Z osmimetrového proskleného tunelu nahlédli do expozičního rybníka, který okupují nejrůznější druhy sladkovodních ryb. K největším tu patří dvoumetrové vyzy velké a šestadvacetikilový kapr Jonáš. "Moc se mně líbil pohled z tunelu na ryby, které plavaly kolem něj, takže jsem si je mohla zblízka prohlédnout.
Poprvé jsem ale na Živé vodě viděla potápěče, který se tu hrál s rybami," prozradila Berenika Faltová, žákyně čtvrtého ročníku Základní školy Buchlovice.
Lesáci předali dětem zábavnou formou informace o lese a učili je vnímat les všemi smysly. Objasnili školákům význam hospodaření, ale také si v malém lesnickém kvízu o šesti otázkách ověřili, co třeba vědí o duběnkách, semenáčcích, hrabance, erozi, zalesňování, či co znamená v myslivecké mluvě kvítek.
"Moc se mi líbilo revírníkovo vyprávění o zvěři, která žije v Chřibech. Mohl jsem si dobře prohlédnout, ale také potěžkat paroží jelena. Ale v malé lesnickém kvízu to na jedničku rozhodně nebylo," zarděl se druhák velehradské školy Bernard Lapčík z Modré.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.