Přihlásit

Z lidí je teď cítit větší obava o vlastní bezpečí, říká prodejce zbraní (zlinsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vizovice – „I když v naší rodině žádný myslivec nebyl, měli jsme to v rodině," říká o své vášni ke zbraním s nadsázkou třiačtyřicetiletý obchodník s loveckými potřebami a zbraněmi Ondřej Trubák. Provozuje ve Vizovicích obchod pro myslivce, střelce, rybáře a kynology s názvem Les a lov.

"Zbraně jej zajímaly už od dětství. „Byly ale spíš vojenského charakteru než třeba zbraně k myslivosti. Vždycky jsem si s kluky hrál na vojáky, bavilo nás to," usmívá se obchodník.
K prodeji zbraní ho přivedlo seznámení s jeho budoucí ženou. Seznámili se v Brně, kde studovala, a v roce 1995 se s ní přestěhoval na Zlínsko, do obce Ublo.
„Tchán chtěl otevřít obchod s tímto sortimentem, protože nic podobného tady nebylo, takže to byla vhodná příležitost i pro mne. Udělal jsem si zbrojní průkaz, absolvoval jsem kurz puškařství a prodejce zbraní v Uherském Brodě a v březnu 1995 jsme otevřeli první obchod," vzpomíná na své začátky Ondřej Trubák.
K desátému výročí firmy se z menších prostor přestěhovali do vizovického předzámčí, kde obchod provozují dodnes.
On sám se vyučil v brněnské Zbrojovce. „Ale obor byl jiný, týkalo se to výpočetních strojů," upřesnil. Zaměstnání je mu nyní koníčkem. Zbraně prodává více než dvacet let. Může proto porovnat, jak to s prodejem zbraní u nás vypadá.
„Když vidím situaci, která nyní panuje v Evropě, tak je pravda, že v prodeji loveckých zbraní nastal mírný útlum a spíš si všímáme nárůstu prodeje krátkých zbraní anebo zbraní, které se dají použít ke sportovním účelům a k osobní ochraně. I když tady u nás žádné konkrétní nebezpečí není, pořád nad námi visí obrovské zatím," přemýšlí Ondřej Trubák.
„Rozhodně si nemyslím, že vlastnit zbraň by byla otázka módy. Spíš je za tím vývoj, z lidí je teď víc cítit obava o vlastní bezpečnost," uvádí prodejce. Zájemci o zbraně je podle něj chtějí mít doma, a mít tak jakousi jistotu.
A jaké bylo nejneobvyklejší přání jeho zákazníka? „Jo, chtěli tady po mně klíček na natahování hodin," vzpomíná se smíchem Ondřej Trubák."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.