Přihlásit

V Česku byl zachycen skalník zpěvný (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vzácný pták skalník zpěvný, který je v tuzemsku považován za kriticky ohrožený druh, byl v květnu spatřen v České republice, konkrétně v obci Chuchelna na Semilsku. Ceněný úlovek se ornitologům po dlouhém čekání podařilo zachytit fotoaparátem.
"Letos se jedná o jedno z nejlepších pozorování ptáků v České republice, kde skalník zpěvný naposled hnízdil v roce 1979. Poté byl u nás spatřen sedmkrát, ale teprve podruhé od roku 2000 se vše podařilo zdokumentovat," řekl Právu ornitolog Ladislav Jasso.
Skalníka zpozoroval předposlední květnový víkend. "Ve chvíli, kdy nade mnou přeletěl, bylo jasné, že se jedná o ptáka s odlišným letem od ostatních. Když přistál na střeše nejbližšího domu, věděl jsem, že je to on," přibližuje Jasso první momenty pozorování.
Pták měl částečně oranžovou spodinu a krátký rezavý ocas. Jednalo se o zhruba dva roky starého, ještě nezbarveného samce. Druhý den si Jasso na pomoc přizval místního fotografa Richarda Stehlíka, kterému se cenný úlovek podařilo podrobně zachytit.
Ornitologii se Jasso věnuje od roku 1971. Skalník byl pro něho už 306. zachyceným druhem v České republice. "Určitě je to jeden z mých největších úlovků vůbec," poznamenal.
Do konce 19. století se pták hojně vyskytoval na českých pahorkatinách. Jedním z důvodů jeho úbytku může být lov na chov a zpěv. Podle ornitologa Jana Habera se jedná o raritu. "Je to nález desetiletí. Skalník zpěvný v osmdesátých letech prakticky zmizel z Evropy," sdělil.
Dnes hnízdí v horách na území od severozápadní Afriky přes Pyrenejský poloostrov, dále například v Itálii, Alpách, Turecku nebo v severní Číně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.