Přihlásit

V Beskydech zachraňují vzácné tetřevy hlušce (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Novou odchovnu pro tetřeva hlušce otevřely v závěru loňského roku Lesy České republiky pod Lysou horou v lokalitě Řepčonka v obci Krásná na Frýdecko­ Místecku. Zařízení má v Beskydech podpořit a zachránit živořící populaci těchto ptáků, které hrozí, že z naší přírody úplně zmizí. V odchovně bylo umístěno základní hejno, které tvoří osm slepic a čtyři kohouti tetřeva hlušce. „Předpokládáme, že v prvních letech odchováme kolem dvaceti kusů. Odchované ptáky pak vypustíme do beskydských lesů," uvedl specialista ochrany přírody z krajského ředitelství Lesů ČR Václav Langer.

Nejen Řepčonka

Tetřeva hlušce ovšem nechovají jen na Frýdecko­ Místecku. Odchovna tohoto vzácného a tak trochu tajemného ptáka se nachází také v Mlynářovicíchu Volar na Prachaticku. Během 27 let existence odsud do volné přírody vypustili na čtyři stovky jedinců tohoto ohroženého druhu ptáků.
Mlynářovická odchovna má 13 boxů, ve kterých je letos 17 ptáků. „Tetřevy vysazujeme na hřeben Bázumu nedaleko Boubína," uvedl Miroslav Zušťák, vedoucí státního polesí Mlynářovice. Podle něj je úspěšnost přežití vypuštěného tetřeva v divočině podle hrubých odhadů asi desetiprocentní.
I to je podle lesníků velký úspěch.

***

TETŘEV HLUŠEC je mimořádně náročný na kvalitu a rozsah vhodného biotopu. Vyhledává zejména jehličnaté lesy, v nichž se živí březovými semeny, ale také borůvčím nebo například jeřabinami. Vyskytuje se v polohách kolem 1000 metrů nad mořem s vývraty, tlejícím dřevem, mlázím střídajícím se s rozsáhlými jehličnatými lesy, rašeliništi a vřesovišti s bohatým podrostem brusnicovitých rostlin, především borůvek. TETŘEV HLUŠEC patří ke kriticky ohroženým druhům a v České republice mu hrozí vyhynutí, většina jeho populace se vyskytuje na Šumavě. V roce 2012 byl Českou společností ornitologickou vyhlášen ptákem roku. Tetřev je mohutný pták velikosti krocana. U samce převládá černá barva s hnědými křídly a s výraznými červenými zduřeninami nad očima. Samice jsou výrazně menší (2140 gramů) než samečci (4800 gramů) a hnědavě zbarvené. I přes svou velikost létají tetřevi poměrně dobře i mezi stromy. Zdržují se v odlehlých místech a je těžké se k nim přiblížit i vůbec je spatřit. Při sebemenším náznaku nebezpečí odlétají, a to i v době tokání. POPULACI TETŘEVŮ V PŘÍRODĚ OHROŽUJE především narůstající počet predátorů, jako je například liška, výr, kuna, krkavec a divoká prasata. Vinu na úbytku ale nese i člověk, který ve velkém bezohledně ničí jejich zdroje potravy jako brusinky a borůvky, a samozřejmě i nárůst počtu turistů v místech jejich výskytu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.