Přihlásit

Vlci roztrhali u Doks na Českolipsku další ovce (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Další volně pasoucí se ovce napadli vlci, kteří se pohybují v okolí Národní přírodní rezervace Břehyně-Pecopala u Doks na Českolipsku. K prvnímu případu v této oblasti došlo na přelomu let 2014 a 2015, po více než roce teď došlo k dalším napadením.
Informace zveřejnil Krajský úřad v Liberci, který zprostředkovává vyplácení finančních náhrad majitelům stržených zvířat.
„Liberecký kraj uhradí odškodné za ovci, kterou letos v únoru v obci Bezděz roztrhal vlk. Není to první případ a my už nyní víme, že ani ne poslední. Máme totiž informaci o dalším případu, kde se bude také vyplácet náhrada za škodu způsobenou vlkem," řekl novinářům Josef Jadrný, náměstek hejtmana pro životní prostředí (PRO Liberecký kraj).
Vlci se u Doks na Českolipsku pohybují minimálně od jara 2014, kdy byl jejich výskyt potvrzen snímkem z fotopasti. Na přelomu července a srpna téhož roku se také ukázalo, že vlčí pár povil minimálně tři mláďata. Po více než sto letech se tak podařilo potvrdit rozmnožování vlků v Čechách.
Kolik jich nyní na území CHKO Kokořínsko – Máchův kraj žije, ale nevědí přesně ani ochránci přírody.
„V zimě jich bylo sedm. Párkrát se je podařilo zachytit ve dvou skupinách po čtyřech a třech. Jak to ale vypadá nyní, netušíme," uvedl pro Právo zoolog Správy CHKO Kokořínsko – Máchův kraj Luboš Beran.

Zvěř utekla jinam

„Ve fotopastech občas nějakého vlka máme, ale vždy jednotlivě. Takhle to ale bylo dosud pokaždé, že jsme na jaře a v létě nevěděli, v jakém počtu se tu pohybují a jestli došlo k dalšímu rozmnožování," dodal zoolog. Hospodářské zvíře napadli vlci na Českolipsku poprvé na konci roku 2014. U Novozámeckého rybníka v Zahrádkách u České Lípy strhli ovci. Současný případ z Bezdězu je druhým v pořadí. Podle Josefa Jadrného chtěl chovatel uhradit škodu za strženou ovci i za jehně, které z výběhu zmizelo. „Ministerstvo financí ale při posuzování žádosti neuznalo náhradu za jehně. Šetření totiž neprokázalo, že škodu způsobil vlk. Chovatel tak obdrží pouze odškodné za usmrcenou ovci ve výši 3500 korun," objasnil náměstek hejtmana.
Vlci se živí především spárkatou zvěří, kterou loví v lesích. „Vyhledává to, co je nejpřístupnější a co lze získat s nejmenším rizikem. Pokud to lze, vybírá si mezi zvěří zesláblé, nemocné kusy, ale může ulovit i zdravý kus. Smečka na Doksku se živí tím, čeho je tam nejvíc, především daňčí zvěří, srnčí a jelení," popsal letos v lednu na setkání s veřejností v Doksech Luboš Beran.
„O tom, že mají vlci na Doksku dostatek potravy v lesích, svědčí to, že případů stržených hospodářských zvířat je minimum."
Stržená lesní zvěř patří státu, proto myslivecká sdružení za jejich ztrátu náhrady nedostávají. „Víc než ty stržené kusy je pro nás problémem to, že z honiteb, kde je vlk, většina zvěře utekla jinam. Takto přišla myslivecká sdružení o daleko větší množství zvěře," řekl Právu předseda Okresního mysliveckého spolku na Českolipsku Petr Lípa.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.