Přihlásit

Soud začal řešit další spor kvůli řádění divokých prasat (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třebíčsko - Dva roky stará slova třebíčského soudce Jana Tesaře se naplnila. V závěru tehdejšího sporu mezi myslivci z Přibyslavic a Zemědělským družstvem Okříšky vyzval obě strany ke vzájemné spolupráci.

"

„Pokud nedojde k nastavení určitého mechanismu, budeme se tu pravidelně scházet po každé sklizni znovu a znovu," upozornil.

V tomto týdnu se to potvrdilo. Družstevníci s myslivci se u stejného soudu potkali opět. Nedokázali se totiž dohodnout na výši dalších škod, které měli na polích v katastrech Okříšek a Heraltic v loňském roce způsobit divočáci.

Bylo to období podobné tomu současnému. Mladá kukuřice dosahovala výšky jen několika centimetrů. Podle předsedy družstva Jaromíra Ježka došlo na takových polích loni v květnu ke škodám v řádu několika stovek tisíc korun, když divočáci na pole přiběhli a část plochy rozryli.

Předseda družstva proto na pole sezval své kolegy z podniku, znalce z oboru a přibyslavické myslivce. Výstupem z této schůzky je doklad o místním šetření. Myslivci ho však podepsat odmítli.

Jaromír Ježek to vnímá jako další schválnost z jejich strany. „Naše pole jsou v několika katastrech, funguje na nich šest mysliveckých spolků, ale jen s těmi z Přibyslavic se nemůžeme na ničem dohodnout," poznamenal předseda okříšského družstva.

V závěru loňského května odhadoval škodu na kukuřičných polích na šest set tisíc korun. Následný znalecký posudek poškození zpřesnil na 450 tisíc, což je suma, kterou nyní v žalobě družstvo po myslivcích požaduje.

Právní zástupce Mysliveckého spolku Přibyslavice Miloslav Voborník s takovou částkou nesouhlasí a už při prvním jednání u soudu řekl, že je nutné ji ponížit o necelých 66 tisíc korun, protože informace o této části celkového poškození osetých polí nebyla myslivcům doručena do zákonem stanovených patnácti dnů.

I kdyby to soudce Jan Coufal akceptoval, i nadále by byla vymáhána částka v řádu stovek tisíc. „To je pro nás likvidační," poznamenal předseda přibyslavických myslivců Tomáš Ramach."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.