Přihlásit

Slavný hon před 295 lety u Nového Domu (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Z HISTORIE

Nový Dům
Císař Karel VI. (vládl 1711 - 1740) neměl mužského potomka a tak trůn pro dceru Marii Terezii připravoval získáváním podpory šlechty, kterou navštěvoval zvláště při honech.
Na Křivoklátě se zachoval i Karlův lovecký kočár, který během honu táhli voli. Bylo to promyšlené. V tu dobu se v lesích pásával hovězí dobytek a lesní zvěř byla na voly zvyklá. Naopak koně větřila a prchala před nimi. Jeden slavný hon se v našem kraji uspořádal pro císařovu manželku Alžbětu Kristinu 26. června 1721 východně od Nového Domu. Hostitelem byl majitel panství Jan Josef Waldstein, předchůdce Fürstenberka. Protože to byl hon mimořádný, který v historii neměl obdoby, s přípravami se začalo už mnohem dříve.
Už 11. června se z bělečské lovecké zbrojnice do novodomského revíru dovezla plátna. Že to nebyla akce jen lokální, dosvědčuje to, že dva týdny před 26.6. se na stahování zvěře podílelo 24 koní a 80 lidí z Rakovníka, 151 osob bylo rekvírováno z panství krušovického, 14 koní z města Nové Strašecí. Císařovna 26. června přijela na Křivoklát v 10 hodin, když předtím přespala na kolešovickém zámku. Celá leč i výběh byly do daleka obstaveny plátny a sítěmi, aby zvěř nemohla unikat. Za zády císařovny a po její levé ruce byly za plátny rozestavěny vozy pro diváky. Ty ale nestačily. Lidé se tísnili i na stromech.
Štvanou zvěř do výběhu vháněli myslivci na koních na znamení lesních rohů.
Aby zvěř nevyrazila najednou, byl v plachtoví schován myslivec, který kladkostrojem plachtoví zadrhoval.
Císařovna seděla na vyvýšeném místě v křesle, obklopena svým dvorem.
Nabíječi jí podávali pušku za puškou. Panovníkova manželka chladnokrevně pobíjela vybíhající zvěř, která neměla šanci k úniku. Do sedmé hodiny večerní složila 138 kusů vysoké zvěře.
Křivoklátský archivář Rudolf Maxera vysvětlil, že zvěř byla stahována do místa honu vybranými základy paše a žíru, natlačována sem po dlouhou dobu z celého okolí, a zde nenápadně úžeji a úžeji uzavírána plátny a pachovými zradidly. Malá a pohyblivá, tehdy třicetiletá, císařovna Alžběta Kristina složením 138 kusů vytvořila lovecký rekord. Po honě dal postavit Jan Waldstein na místě výběhu zvěře sochu sv. Jana Nepomuckého a na rozcestí Lány - Křivoklát kapličku sv. Alžběty. Od té doby se také revíru východně od Nového Domu říká revír alžbětinský.
Císař Karel VI. byl milovníkem lovů, takže se v naší oblasti objevil ještě o dva roky později. V roce 1723 za pobytu císaře Karla VI. na Lánech byl hon pro hosta uspořádán u hájovny zvané dnes "U tří stolů". Je to luženské polesí a při honu zde bylo složeno 46 kusů vysoké. K přesnídávce byly prostřeny tři stoly - jeden pro panstvo, druhý pro myslivce a třetí pro honce. Z té doby pochází pojmenování hájovny. Za zmínku také stojí, že za vlády Karla VI. vypukl v roce 1713 v Čechách mor, zemřelo mnoho lidí, byla bída a prvně se začaly pěstovat a pojídat brambory.
A zcela nakonec o tom, co se stalo, že v Čechách jsme měli královnu - Marii Terezii. Je to proto, že císař Karel VI. měl celkem 4 děti, ale naživu zůstaly jen tři dcery. To vedlo císaře a českého krále k tomu, že prosadil roku 1713 pragmatickou sankci, podle které nastoupila na trůn žena. Byla to právě císařova prvorozená dcera Marie Terezie.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.