Přihlásit

Dříve vzácní jeřábi osídlili Podbořansko (Žatecký a lounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podbořansko, Doupov

Životní prostředí v ČR se postupně zlepšuje, v zemi se usazují druhy zvířat, které v minulosti téměř vymizely nebo byly k vidění jen velmi zřídka.
Příklady jsou patrné i v okrese Louny. Doložit to může třeba jeřáb popelavý, krásný urostlý pták pestrého a důstojného vzezření.
Dříve byl u nás téměř nevídaný, dnes je trvalou součástí fauny na Podbořansku a přilehlé ptačí oblasti Doupovských hor.
"Dnes je tento krásný pták běžně k vidění, uděláte-li si klidnou procházku po Doupovských horách, nebo v oblasti kolem Kněžických rybníků.
K výraznému osídlení krajiny v našem regionu ze strany tohoto ptáka došlo především v posledních asi šesti letech. Odhadujeme, že v přírodě na Podbořansku sídlí asi 6-7 párů. Také je možné pravidelně pozorovat skupinky těchto ptáků při hnízdění či společném hledání potravy," uvedl Martin Gutzer z Podbořan, myslivec a velký znalec přírody v regionu. Podle wikipedie.cz byl jeřáb na území Československa k vidění jen velmi vzácně a tato situace trvala až do 80. let minulého století. Zahnízdění prvního páru u nás bylo prokázáno až v roce 1989 na Českolipsku.
Pak jejich počty pomaličku stoupaly, díky ekologickým zásahům v krajině směrem k její přirozenosti a na druhé straně i v průmyslu.
"Sociální chování těchto impozantních ptáků je velmi zajímavé a pro návštěvníky přírody Podbořanska, kde se například téměř vůbec nevyskytuje čáp bílý, je opravdovou podívanou. Nás může jen těšit, že je tento pták celkem běžně viditelný na celém Podbořansku," říká Martin Gutzer.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.