Přihlásit

Koncert lovecké hudby pod Vršíčkem nalákal přes sto lidí (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

U Litohlav zněly opět myslivecké znělky Po zhruba roční přestávce se pod Vršíčkem v Litohlavech na Rokycansku uskutečnil další ročník loveckého vytrubování. V sobotu v podvečer 25. června se díky nejrůznějším hudebním seskupením i jednotlivcům zabývajícím se mysliveckým troubením a myslivců z Honebního společenstva Litohlavy - Klabava rozezněly tóny mysliveckých skladeb a signálů.
Posluchači, kterých byla více než stovka, a to nejen z řad myslivců, tak zažili netradiční mysliveckou akci připomínající myslivost jako významnou součást kulturního dění v obcích. Celý večer se proto nesl v duchu rozvíjení společenského ducha české myslivosti, která má jen na Rokycansku více než půl tisícovky členů. Součástí loveckého vytrubování bylo i střílení z praku, střelba ze vzduchovky, kvalitní občerstvení a poslech kytar při plápolajícím ohni a nastalé tmě, kterou přerušil vydatný déšť.
Výše uvedení organizátoři, tak letos volně navázali na předešlé úspěšné prezentace myslivecké činnosti a pro všechny zájemce, kterých mohlo být pochopitelně ještě více, uspořádali více než dvouhodinový koncert. V něm se vystřídali nejrůznější soubory malých i velkých trubačů. Největší obdiv však sklidili Pootavští trubači, kteří patří k hudebním špičkám v této myslivecké disciplíně.
I ostatní soubory svým velice zdařilým vystoupením dali jasně najevo, že myslivost je kromě souboru činností prováděných v přírodě ve vztahu k volně žijící zvěři i spolková činnost směřující k udržení a rozvíjení mysliveckých tradic a zvyků jako součásti českého národního kulturního dědictví.
Myslivci a zároveň i trubači tak v rámci koncertu i po něm představili svoji bohatou mysliveckou činnost, ale i široké spektrum souvisejících činností, které s myslivostí a ochranou přírody tvoří neoddělitelný celek, který je nutné neustále rozvíjet. A právě z tohoto důvodu zde byla pro oživení večera přítomna samice orla skalního, která představuje další významné odvětví myslivosti, kterým je sokolnictví, které je v rámci činnosti Honebního společenstva Litohlavy - Klabava významně podporováno. Obec Litohlavy nebyla pro pořádání koncertu vybrána náhodně. Sídlí zde nejen honební společenstvo, ale především zdejší obecní úřad, který činnost myslivců všemožně podporuje a váží si jejich práce, neboť ve spolupráci s rokycanskými ochránci přírody sázejí zeleň či uklízejí nevábná zákoutí hyzdící okolí malebné obce. Kromě toho jsou i spolupořadateli dětského dne, který každoročně probíhá právě v romantickém prostředí zdejšího lomečku.
Zpestřením letošního ročníku byla nejen přítomnost orla skalního, ale i střelba z praku a střelba ze vzduchovky o zajímavé ceny věnované myslivci. I tyto disciplíny sklidily zasloužilý obdiv a zájem přihlížejících. Po ukončení koncertu zbyl samozřejmě čas na navázání nových přátelství a společné zpívání při kytarách.
Atmosféru pomalu zapadajícího slunce ještě dokresloval plápolající oheň.
Velice zdařilá akce by jistě pokračovala i dále, kdyby ji nepřerušil přívalový déšť. I to se však stává při akcích konaných pod širým nebem. O to víc se však budou účastníci těšit na další ročník této již tradiční letní akce.
Závěrem je nutno připomenout, že ti kdo přišli, zcela jistě nelitovali, neboť se do Litohlav sjela skutečně trubačská špička - Pootavští trubači, Trubači OMS ČMMJ Domažlice, Lobezští trubači, Kozojedští trubači či Duo manželů Kořánových.
Všichni výše jmenovaní jsou zcela jistě mezi vyznavači tohoto žánru pojmem. Přátelská atmosféra, chutné občerstvení připravené členy myslivecké společnosti a řada nových informací jistě přinesla všem přítomným obohacení. Zároveň se jednalo o další zajímavou akci určenou nejen myslivcům, ale především široké veřejnosti, která si o pestré a mnohostranné činnosti myslivců může udělat obrázek. Je sympatické, že podobné akce budou pokračovat i na jiných místech Rokycanska.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.