Přihlásit

Parky v Turnově pobíhají prasata, strážníci chystají odchyt (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Turnov
Rývovy a Metelkovy sady, ulice Žižkova a přilehlé okolí. To je teď nové teritorium dvou prasat, bachyně s potomkem. Nejde přitom o žádné divočáky, ale o prasata čínská, která se v okrajové části Turnova objevila před několika týdny.
"Nejdřív jsem se jich hrozně lekla, člověk nečeká, že při procházce narazí na ulici na dvě prasata, ale nic nedělala, jen chvíli koukala a pak odběhla směrem k parku," popisuje jedna z maminek s kočárkem. "Hodně lidí si je sem chodí fotit, jsou vcelku klidná. Jen nevíme, jak se sem dostala," podivuje se její soused.
Jasno nemá ani městská policie, na kterou se už řada lidí obrátila. "Neevidujeme v okolí žádného chovatele, kterému by prasátka utekla. Nemáme tušení, komu patří a jak se tu ocitla," uvedla mluvčí turnovské radnice Anna Šupíková.
Podle ní se tento týden chystají strážníci na odchyt obou prasat a to ve spolupráci s turnovským mysliveckým sdružením. První pokus o odchyt už proběhl minulý týden, ale bezúspěšně.
"Bohužel, uspávací látka v šipce, kterou strážníci prasata trefili, byla příliš slabá. V momentě, kdy se strážníci k ležícím prasatům přiblížili, najednou vyskočila a utekla. Máme proto objednané ve spolupráci s veterinářem silnější uspávadlo," popsala Šupíková.
Odstřel nepřichází v úvahu, protože prasata se pohybují v obydlené zástavbě. Odchyt chtějí strážníci s myslivci zkusit i do odchytových klecí, do kterých dali jídlo a čekají, že se do nich prasata naučí chodit. Pak by stačilo jen zaklapnout dvířka a nemusela by se používat šipka s uspávadlem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.