Přihlásit

Vlčí hlídka o víkendu objevila ve fotopastích nové fotky vlčat (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Doksy
Téměř třicítka lidí se zúčastnila semináře vlčích hlídek, který proběhl o víkendu v Máchově kraji a okolí. V rámci pátrání po stopách šelem našli dobrovolníci s organizátory nové fotky mladých vlčat.
Nováčci nejdříve prošli teoretickým seminářem, po jeho absolvování pak mohli vyrazit na hlídku přímo do terénu. "V terénu se zjišťuje, kde se vlci pohybují. Každou skupinu vede někdo zkušený, který jim během cesty popisuje biologické zákonitosti v širší souvislosti.
Ukazujeme třeba, jak vlk pozitivně působí na lepší odrůstání mladých stromků," popisuje Jiří Beneš, koordinátor Vlčích hlídek.
Jednou z nejdůležitějších činností vlčích hlídek je také šířit osvětu mezi návštěvníky oblasti, kde se vlci pohybují. "Jedna paní se mě zeptala, protože jsem měl na tričku obrázek ryse, jestli ho v této krajině mohou potkat. Řekl jsem jí, že tady ne, ale že jsou zde vlci. Byla velice překvapena," vypráví koordinátor vlčích hlídek.
Rozděleni do skupin se účastníci během víkendu vydali na řadu pochůzek.
"Zmapovali jsme velké území. Zejména severně od Doks a ve vzdálenějších oblastech u Stráže nebo u Hamru na jezeře jsme žádné stopy po vlčí smečce zatím nezaznamenali," říká Jiří Beneš.

ŽIJÍ V MALÉM OKRUHU
Během víkendu našli dobrovolníci s organizátory přibližně osm vzorků vlčího trusu. Potvrdilo se tím, že se vlci v tuto chvíli pohybují ve velmi malém okruhu, kde se starají o letošní mláďata, která jsou tři nebo čtyři.
Úlovek v podobě nových snímků mláďat našla hlídka také v jedné z fotopastí.
Strach z toho, že by na vlky měli zálusk pytláci Jiří Benše nemá. A to ani vzhledem k loňské události, kdy byla v lese u obce Brenná nalezena zastřelená vlčice. "U mrtvé vlčice nalezené u Brenné výsledky pitvy jednoznačně neprokázaly příčinu smrti," říká Beneš.
"Není tedy na sto procent jisté, že byla vlčice upytlačena, ale ze všech možností je nelegální odstřel nejpravděpodobnější," dodává koordinátor Vlčích hlídek.
Podle něho se v oblasti, kde vlci jsou nyní, potulují už třetím rokem. Proto, kdyby vlky chtěli zastřelit například myslivci, udělali by to podle něho již dříve. "Tehdy myslím byli právě myslivci prvními, kdo oznámil, že by se zde vlci mohli pohybovat. Kdyby je chtěli upytlačit, neříkali by to veřejně a odstřelili by je potají," vysvětluje Beneš.
MIGROVÁNÍ Mnohem větší riziko vidí u mláďat, která se mohou vydat mimo teritorium. "Může se stát, že se některý z mladších jedinců od smečky oddělí, začne si hledat nové teritorium a při těch potulkách ho někdo zastřelí," doplňuje koordinátor vlčích hlídek.
Sociální vazby mezi vlky jsou velice složité a může se stát, že se dvě menší smečky sloučí v jednu. Případně se jedinec může adaptovat a být přijat do smečky jiné.
"Vlci se po krajině potulují a hledají vhodný protějšek.
Když ho naleznou, hledají společně teritorium, kde přivedou na svět mláďata," vysvětluje Jiří Beneš.

VLKŮM SE DAŘÍ
V okolí Doks se vlkům daří již třetím rokem. Fakt, že letos přivedli na svět nové potomky svědčí o tom, že krajina v okolí Doks i přes to, že je turisticky velmi vytížená, přináší vlkům klid a poskytuje jim dostatek potravy. Vlky zde budou vlčí hlídky z Hnutí Duha dále sledovat.
"Příští vlčí hlídka bude na konci srpna a také chystáme další seminář pro nováčky. Ten bude probíhat pravděpodobně v srpnu, nebo září," popisuje koordinátor.

Pokud vás zajímá život vlků na Českolipsku a chtěli by jste zažít jejich mapování, můžete se mezi dobrovolníky přidat. Stačí napsat na email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a třeba se vám poštěstí vlka potkat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.