Přihlásit

Přijde lesárna kvůli regulaci o zbraně? (Krkonošský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Trutnov
Už jen nápis Střelnice bar umístěný na stěně budovy internátu signalizuje, že tady budou mít se zbraněmi hodně co do činění. A také že ano.
Na České lesnické akademii v Trutnově se setkávají se zbraněmi v rámci výuky neustále. Co říkají místní odborníci na přísnější regulaci, kterou plánuje Evropská unie? "Je to až buzerace," uleví si Tomáš Herčík, učitel myslivosti a správce střelnice. "Je tam řada nesmyslů," dodává.
Zbrojní arzenál je na škole tak specifického typu pochopitelně nemalý. "V trezorech máme školní zbraně, které slouží k výuce. Ale mohu s klidem říci, že jsme nikdy neměli ze strany studentů žádný problém," tvrdí Herčík.
"V rámci teoretických cvičení absolvují praktické brokové i kulové střelby, včetně bezpečnostních předpisů pod dohledem pedagogů. V tomto směru je škola na špičkové úrovni, hodně na to dbáme," říká Herčík.

DOPAD NA MYSLIVCE
"Podle mého názoru je absolutním nesmyslem omezit držení zbraní. Dotkne se zejména legálních držitelů. Evropská unie tento krok ospravedlňuje stále se množícími teroristickými útoky v Evropě, ale nejvíce biti budou legální držitelé zbrojních průkazů. Tento návrh by měl samozřejmě i dopad na myslivce. Podle návrhu má být totiž zakázáno i používání běžných loveckých ráží, které mají vojenský původ. To by se týkalo například i běžně používaných loveckých ráží 308 W, 8 x 57 atd. To by znamenalo komplikaci i pro mnoho myslivců, kteří je vlastní. A že jich u nás je," vysvětluje Herčík a dále vysvětluje: "V návrhu je zkrácení platnosti zbrojního průkazu z deseti let na pět, což je podle mě další nesmysl.
A opravdu úsměvné je třeba to, že držitelé vzduchovek by museli mít zbrojní průkazy a jejich zbraně by podléhaly evidenci.
A to jsem uvedl opravdu jen zlomek příkladů, které by se držitelů zbrojních průkazů mohly v budoucnu dotknout."

400 TISÍC ZBRANÍ PRYČ?
Nejen čeští europoslanci vyvíjejí úsilí zvrátit možnost přijetí této regulace. "Naši poslanci se proti tomuto návrhu postavili, ale jak to všechno dopadne, nedokáže v tuto chvíli asi nikdo odhadnout.
Pokud by však tato směrnice vstoupila v platnost, tak by jen v ČR bylo zařazeno mezi zakázané zbraně přibližně 400 tisíc kusů," zdůrazňuje Tomáš Herčík. "Osobně jsem přesvědčen, že lidé mají právo vlastnit zbraň, pokud dodržují jasně stanovená pravidla. Je chvályhodné, že EU chce bojovat proti terorismu, ale zda je výše popsané nutné, nevím," zamýšlí se expert z trutnovské lesárny. "Pokud si teroristé a zločinci budou zbraň chtít opatřit, stejně si ji seženou na černém trhu nebo v zemích mimo EU. Většina z nich stejně drží zbraně nelegálně. Proto mi přijde, že například zákaz používání původně vojenských ráží při výkonu práva myslivosti je scestný. Celý tento proces povede jen k buzeraci bezúhonných občanů. Osobně neznám myslivce, který by použil drženou zbraň k teroristickému útoku. Přijde mi to úsměvné," dodává.

PRŮKAZ NENÍ PRO BLBCE
Se zbraněmi přichází dennodenně do kontaktu při výuce velké množství studentů. Přesto žádné obavy necítí. "Nikdy jsme neměli ze strany studentů žádný problém při výuce, když se používají na střelnici zbraně. Při jejich používaní mají dostatečný respekt, což je podle mě jen dobře. Velký důraz klademe na manipulaci a bezpečnostní předpisy," říká Tomáš Herčík.
V předmětu myslivost lesáci absolvují téměř 30 hodin teorie a praxe v oblasti zbraní. "Velká část studentů využije toho, že si zbrojní průkaz mohou udělat ve škole. Zkouška je poměrně náročná a opravdu si myslím, že zbrojní průkaz dnes nemůže získat kdejaký blbec," upozorňuje.
Ani strach z řad rodičů na lesnické akademii nezaznamenali. "Ono je to složité.
Kdybyste to bral do detailů, součástí teroristických útoků se může člověk stát kdekoliv, aniž by chtěl. To byste ani nemohl vystrčit paty z domu, aby vás náhodou při cestě na nákup někdo nepřepadl a nezastřelil," vykládá a ještě doplní: "Zbraně budí mezi lidmi emoce už od počátku lidstva. Myslím si, že právě ze strachu z dalších hrozeb terorismu vznikl z popudu EU i návrh na regulaci."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.