Přihlásit

Ve statistikách nehod přibývá srážek se zvěří (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostrava
V dopravních kolonkách "Příčina nehod" se stále častěji objevuje: srážka se zvěří. Pojišťovny i policisté zaznamenávají každoroční nárůst počtu těchto havárií. Většina z nich naštěstí končí jen pomačkanými plechy, jsou však známy i případy, kdy došlo ke zranění či dokonce úmrtí.
Nehod se zvěří přibývá i v Moravskoslezském kraji.
Nejvíce je jejich hlášeno na jaře a na podzim, motoristé by se však měli mít na pozoru po celý rok.
V minulých dnech a týdnech řešili moravskoslezští policisté hned několik takových nehod.
Děsivě vypadající havárie se stala před časem v noci na silnici v obci Bílov na Novojičínsku. Třiašedesátiletý řidič vozu Opel Corsa se nejprve čelně střetl s kancem.
Po nárazu se mu zaktivovaly airbagy, které mu znemožnily další výhled na silnici.
"Muž najel na začínající svodidla v protisměru a s protrženou vanou motoru sjel mimo komunikaci. Pak narazil do zábradlí, které prorazil, a zhruba z osmimetrové výšky letěl i s vozidlem vzduchem. Po dvaceti metrech dopadl na silnici vedoucí pod komunikací, kde došlo ke střetu se zvěří," popsal nehodu mluvčí novojičínské policie Petr Gřes. Řidič vyvázl s lehčím poraněním, které si vyžádalo pouze jednorázové ošetření v nemocnici. Z auta však zůstala jen hromada plechu.
Naštěstí bez vážných následků se obešla i nehoda, k níž došlo tento měsíc mezi obcí Bílčice a hrází vodního díla Slezská Harta. Havaroval zde sedmadvacetiletý muž sedící za volantem vozidla značky VW Golf. Podle všeho se chtěl vyhnout srážce s divočákem. "Na mokré vozovce před ostrou levotočivou zatáčkou dostal při brzdění smyk, vyjel za pravý okraj komunikace a boční částí vozu narazil do vzrostlého listnatého stromu. Automobil zůstal v silničním příkopu," uvedl policejní mluvčí René Černohorský s tím, že nikdo z osádky vozu nebyl zraněn. "Při šetření této nehody řidič policistům uvedl, že před zatáčkou začal intenzivně brzdit i proto, poněvadž mu přes cestu zleva doprava vběhlo divoké prase," řekl Černohorský.
Škody na vozidlech při srážkách se zvěří činí desítky i stovky tisíc korun. Ještě donedávna podobné události krylo jen havarijní pojištění, v dnešní době prakticky každá pojišťovna toto riziko zohledňuje i v různých variantách povinného ručení, nabízí také možnost připojištění se pro podobné případy.
Někteří motoristé, jejichž pojistky srážku se zvěří nekryjí, si jako kompenzaci odvezou mrtvou srnu, zajíce nebo divočáky. Kromě různých nemocí, které může způsobit konzumace veterinárně neprověřeného masa, se mohou dostat i do konfliktu se zákonem. Takovéto počínání lze totiž kvalifikovat jako trestný čin krádeže.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.