Přihlásit

Sýry a víno rozšíří ochutnávka zvěřinových a rybích specialit (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vstupenky na jedinečnou přehlídku je možné koupit v Íčku nebo vinotéce.

Prachatice
Nejrůznějších přehlídek věnovaných vínu jsou stovky, ale pokud chcete okoštovat ta nejlepší česká a moravská vína a k nim si dát kvalitní sýry, jídla z ryb a zvěřiny, musíte jen do Prachatic. Jinde v České republice totiž spojení vín a vyjmenovaných pochutin nenajdete.
Vyvážené spojení nabídnou 9. a 10. září hned tři eno-gastronomické přehlídky, a to 13. ročník Národní přehlídky Sýry a víno, 11.
eno-gastronomická přehlídka spojující s vínem ryby a podruhé také přehlídka zvěřina a víno.
Právě posledně zmíněná přehlídka Zvěřina a víno byla v loňském prvním ročníku natolik úspěšná, že se ji pořadatelé rozhodli zařadit mezi přehlídky i letos.
"Myslím si, že bude opět skvěle připravená a návštěvníci budou maximálně spokojeni," doufá ředitel přehlídek Michal Kočan.
Již čtvrtým rokem mohou zájemci o kvalitní vína a dobré jídlo navštívit Prachatice ve stejném zářijovém termínu. "Září jsme vybrali záměrně, protože končí hájení zvěře a můžeme tak nabídku rozšířit o spojení vína a zvěřinových pokrmů," vysvětlil.
Také prostory, kde se budou přehlídky konat, zůstávají nezměněny. "Díky vstřícnosti našeho generálního partnera, tedy města Prachatice, najdou přehlídky zázemí opět v prostorách Staré radnice, ať už se jedná o Radniční sál, sklepy Staré radnice, nebo nádvoří Arkád, kde bude opět umístěno kuchyňské studio pro přípravu jídel z ryb a zvěřiny. O tu se postarají kuchaři ze sousední restaurace Almara," doplnil Michal Kočan s tím, že v pátek budou přehlídky po uzavřeném slavnostním zahájení pro odbornou veřejnost od 10 do 14 hodin otevřeny zájemcům od 16 do 23 hodin, v sobotu pak od 11 do 19 hodin.
Nabídka vín a pokrmů z vybraných surovin obohatí právě v sobotu 10. září také Podzimní městské slavnosti. "Vedle srnčího a kančího guláše nabídneme zájemcům na Velkém náměstí i jídla z ryb, samozřejmě dobré víno a chybět nebude ani burčák. Navíc se budou moci zájemci dozvědět v rámci propagace sladkovodních ryb něco více o jejich přípravě včetně ukázek filetování přímo od kuchařů v předváděcím voze a bude k ochutnání zdarma," doplnil ředitel přehlídek Michal Kočan.
Ale zpět k samotným přehlídkám. Zájemci zaplatí na vstupném v předprodeji 320 korun, na místě samém pak 400 korun. "Vstupné se možná může zdát vyšší, ale je třeba říci, že zahrnuje degustaci prezentovaných sýrů a pokrmů z ryb a zvěřiny. Ty budou podávány v degustačních porcích, což je objemově zhruba polovina běžné porce, což je oproti loňskému roku zvětšení porcí. Vydávány budou na základě bločků s uvedením jednotlivých pokrmů. V ceně vstupného je zahrnuta i neomezená degustace sedmdesáti vzorků sýrů," zdůraznil Michal Kočan.
Degustace vín se bude dít rovněž na základě bločků a jeden vyjde na pětikorunu. V nabídce bude mít pětadvacet českých a moravských vinařství kolem sto dvaceti vzorků kvalitních vín včetně slámových a ledových vín. Degustační sklenku bude možné zakoupit na místě za 35 korun. "Jedná se o zcela běžnou praxi na všech podobných akcích, kdy si návštěvníci koupí bločky podle svého uvážení, které lze v průběhu návštěvy libovolně dokupovat. Například kabinetní vína jsou za tři bločky, což představuje patnáct korun za půl deci vína, slámová a ledová vína budou rozlévána v objemu 0,02 dcl a bude záležet na kvalitě a ceně degustovaného vína," dodal Michal Kočan a přislíbil, že by rád obohatil nabídku vín o vzorky, které si přivezl ze své letošní cesty po Francii z oblasti Chateaunef de Pape, případně z Alsaska.
Předprodej vstupenek se děje na třech místech, v Prachaticích si lze vstupenky koupit buď v Infocentru, nebo ve Vinotéce v Husově ulici, v Českých Budějovicích pak ve vinotéce v G-centru.
Národní přehlídky Sýry a víno se zúčastní se svými vzorky patnáct mlékáren včetně jedné z Bavorska, nabízet budou na sedmdesát vzorků sýrů. Ochutnat tak bude možné především sýry, které získaly známku kvality Klasa nebo ocenění Regionální potravina. Čerstvé ryby tradičně poskytují jihočeští rybáři a územní svaz, ať už jsou to pstruzi, siveni, kapr, ale i štika či amur. Agrokomplex Šumava na přehlídku dodá jelení maso a maso z černé zvěře a pratura z vlastního chovu.
Po celé dva dny bude možno ochutnat polévky z pratura či bažanta, jelení plátek na švestkové omáčce, zvěřinové guláše, z ryb pak staročeského kapra či pstruha na šalvěji a řadu dalších specialit. V nabídce budou také zvěřinové uzeniny, ať už to bude jelení klobása nebo salám z divočáka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.