Přihlásit

V Lomnici myslivci postavili novou kapli svatého Huberta (Bruntálský a krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Že má myslivost vedle lovu zvěře i svůj kulturní a duchovní rozměr, o tom se mohou lidé přesvědčit návštěvou kapličky svatého Huberta v Lomnici u Rýmařova.

Lomnice u Rýmařova
Kapličky a drobné sakrální stavby nemusí stavět jen církev. V lesích kolem Lomnice poblíž hájenky u pramene Bystřice svítí novotou kaplička zasvěcená svatému Hubertovi.
Je na ní tabulka s nápisem "Základní kámen této kapličky byl položen 8. května 2016. O její postavení se zasloužili členové výboru mysliveckého spolku Jomik Bohuňovice Josef Červenka z Bohuňovic, a Jaroslav Jelínek a Karel Ficek, občané Lomnice".
V sobotu 10. září slavnostní vysvěcení kapličky přilákalo myslivce, věřící i turisty z dalekého okolí.

SÓLISTKA JANÁČKOVY OPERY ZPÍVALA V LESE
"Pro nás myslivce to byla velká událost. Byla to pěkná duchovní i kulturní událost, protože kromě zástupce z olomouckého arcibiskupství, který kapli světil, obřad doprovázeli také trubači Vojenských lesů a statků (VLS) z Lipníka nad Bečvou i zpěv Táni Janošové, sólistky Janáčkovy opery. Vystoupila v doprovodu Jana Krále," uvedl Čestmír Pavlík z Okresního mysliveckého spolku Bruntál. "Je vidět, že myslivost není pouze honba za úlovky, ale má i svůj kulturní a duchovní rozměr. Oltář pro kapli vyřezal pan Homola ze Žiaru nad Hronom a obrazy svatého Huberta a Diany namaloval profesor Švoch," doplnil Pavlík s tím, že organizátorům vyšlo počasí k jejich plné spokojenosti. Na svěcení kaple se sešla víc než stovka příznivců svatého Huberta.
Mnozí poprvé v životě slyšeli, jak zajímavě zní v lese školený hlas operní pěvkyně.
Kaplička se může stát vyhledávaným cílem také díky detailně propracované dřevořezbě Jána Homoly.

ZDOBÍ OBYDLÍ PREZIDENTŮ I KRÁLŮ
Tento řezbář-profesionál má zvučné jméno, takže většina jeho děl vzniká na objednávku.
Můžeme se s nimi setkat nejen v evropských zemích, ale i na dalších kontinentech, v Austrálii, Americe i v Kanadě.
Španělský král Juan Carlos používá stůl a židli z Homolovy dílny a chalupu někdejšího slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče zdobí jeho vyřezávaný nábytek a reliéfy.
Přestože Homola není myslivec, v jeho tvorbě není nouze o vyřezávané pažby loveckých zbraní nebo různé reliéfy zobrazující výjevy z přírody a lovu. Ján Homola se věnuje také sochám a reliéfům s náboženskou tematikou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.