Přihlásit

Barokní lovecké štvanice zdobí zámeček Ohrada (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU
Lovecké výjevy, jezdecké portréty či štvanice zaplnily lovecký zámek Ohrada u Hluboké nad Vltavou. K vidění je tam více než čtyřicet obrazů barokních malířů Johanna Georga a Filipa Ferdinanda de Hamilton. Díla pocházejí ze sbírek českých zámků.
Prvního jmenovaného pozval před více než třemi sty lety na zámek Hluboká kníže Adam František ze Schwarzenbergu. "Měl namalovat deset obrazů s náměty štvanic. Prý si je i skicoval z balkonu. Díla dokončil v roce 1722. Od té doby zdobila velký sál loveckého zámku Ohrada. V roce 1938 byly obrazy odvezeny a v současnosti se nacházejí na zámcích ve Štýrsku," říká autorka výstavy, památkářka Ludmila Ourodová.
Tvorba bratrů Hamiltonů byla až donedávna téměř zapomenutá. "Jedná se o vůbec první výstavu obou umělců od roku 1888, kdy nechal Josef Adolf, kníže ze Schwarzenbergu, uspořádat výstavu třiceti jejich obrazů v Domě umění ve Vídni," upřesňuje Ourodová.
Oba malíři tvořili zejména v prvních desetiletích 18. století a jejich umělecké kariéry byly celoživotně spjaté s habsburskými zeměmi. Jejich tvorba vyrostla z tradice malby zátiší ve Flandrech a v severním Holandsku. Usadili se ve střední Evropě, kde malovali pro zdejší šlechtu i císaře v té době žádané lovecké scény a portréty.
V Ohradě jsou vystavené také dva nejkvalitnější obrazy J. G. de Hamiltona ze současných českých sbírek nazvané Začátek parforsního honu na zajíce a Konec štvanice na zajíce. "Byly inspirované historicky doložitelným honem u Lomnice nad Lužnicí v roce 1707. Zaujmou velmi realistickým průhledem do světa počátku 18. století včetně věrných portrétů mladého Adama Františka ze Schwarzenbergu či jeho vrchního lovčího. Pozorní diváci na jednom z nich naleznou i portrét samotného malíře coby sokolníka," dodává Ourodová.
Výstavu, kterou připravili budějovičtí památkáři ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem, si mohou návštěvníci prohlédnout do 31. října. Zámek Ohrada je otevřený denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin. Výstava navazuje na první monografii o malíři Johannu Georgu de Hamiltonovi, kterou vydal Národní památkový ústav loni.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.