Přihlásit

Zlatý jelen pro Václava Vašíčka (Bruntálský region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Břidličná
Václav Vašíček z Břidličné má dva velké koníčky, které do sebe hezky zapadají a doplňují se, jsou jimi myslivost a fotografování. Letos Vašíček získal významné ocenění, ve kterém jsou oba tyto koníčky zahrnuty, je jím Zlatý jelen Slávy Štochla.
Je to cena z česko-slovenské fotografické soutěže s tematikou zvěře, přírody a myslivosti. V letošním osmém ročníku se ve čtyřech soutěžních kategoriích (Savci, Ptáci, Ostatní živočichové, Ze života myslivců) sešlo 444 snímků od 40 fotografů. Václav Vašíček v této soutěži zabodoval hned třikrát, v jednotlivých kategoriích získal druhé a první místo, ale především se stal se snímkem Strážci revíru absolutním vítězem celé soutěže.
"Cena Zlatý jelen Slávy Štochla byl můj tajný sen. Nevěřil jsem, že takovou cenu v životě získám," okomentoval své vítězství Václav Vašíček. A kterého snímku si on sám cení nejvíce? "Samozřejmě, nyní to je snímek, který vyhrál cenu Zlatého jelena, navíc je to autoportrét a s mým synem. Pro mě má hodnotu vyšší, moji vnuci budou mít vzpomínku, tak jako já mám velice skvělé vzpomínky na svého tátu a dědu," odpověděl Vašíček.
Svou cenu, bronzovou sochu jelena, si převzal na Národních mysliveckých slavnostech na Loveckém zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou.
Organizátory soutěže potěšilo, že se absolutním vítězem stal snímek z kategorie Ze života myslivců, neboť tato kategorie zosobňuje účel této soutěže, zachycovat a veřejnosti přibližovat život a práci myslivců.
Sám Vašíček je zastáncem dodržování tradic. "Bohužel, do myslivosti se vnesla komerce a narušila vztahy, které se léta budovaly. Pravodatní myslivci stárnou a je jen málo mladých, kteří jsou ochotni nést naše skvělé tradice myslivosti dál!" posteskl si Vašíček. Organizátory fotografické soutěže jsou Českomoravská myslivecká jednota (ČMMJ), Slovenský poľovnícky zväz, Klub fotografů přírody při ČMMJ, redakce časopisu Myslivost a redakce časopisu Lovu zdar.
Není to přitom poprvé, co v soutěži Zlatý jelen Slávy Štochla uspěl fotograf z našeho regionu, shodou okolností se loni stal celkovým vítězem Štěpán Mikulka z Bruntálu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.