Přihlásit

Na jihu Moravy přibylo nehod se zvěří, řidič srazil i sovu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno 11. října (ČTK) - Jihomoravští policisté od začátku roku k dnešku evidují 668 dopravních nehod se zvěří, což je bezmála o 100 těchto havárií více než za stejné období loni. Mezi nebezpečné úseky patří například ivanovický úsek dálnice D1, informovala dnes na policejním webu mluvčí Andrea Cejnková.
Jak uvedla, střety se zvěří se objevují celoročně, víc jich ale bývá na podzim a v zimě v období snížené viditelnosti. "Nejvíce nehod evidujeme v brzkých ranních hodinách. Jedná se nejčastěji o zajíce, srnčí zvěř, bažanty či divoká prasata," sdělila mluvčí. Doplnila, že neobvyklá nehoda se stala v pondělí nad ránem u Vysokých Popovic na Brněnsku, kde řidič nákladního vozidla srazil sovu.
Mezi nebezpečné úseky, které jsou osazeny dopravními značkami upozorňujícími na riziko střetu se zvěří, patří například ivanovický úsek dálnice D1, sjezd z dálnice D1 ve směru na Tetčice, úsek mezi Brnem a Pohořelicemi, úseky mezi Boskovicemi a Vratíkovem či Žďárnou.
Policie v období horší viditelnosti řidičům doporučuje jezdit opatrně především v lesních a polních úsecích, aby stihli zareagovat a zabránit možnému střetu.
"Pokud již zvěř na vozovce uvidíte, ztlumte dálková světla na potkávací a berte v potaz, že zejména srnčí zvěř chodí ve skupinách, a lze tedy očekávat, že se mohou objevit další zvířata," uvedla mluvčí.
V případě, že se už stane nehoda, má řidič zapnout výstražná světla a označit místo nehody varovným trojúhelníkem. Nehodu je třeba nahlásit mysliveckému sdružení v dané honitbě, které se postará o zraněné či usmrcené zvíře.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.