Přihlásit

Myslivci likvidují černou zvěř, divočáci jsou stále pohromou (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci lovili černou zvěř. Ulovili patnáct divočáků

Otročiněves
V měsíci říjnu probíhají v lesích na Berounsku naháňky černé zvěře. Lidé by se tak kvůli svému bezpečí měli informovat, jestli v lokalitě, ve které chtějí les navštívit, v té době naháňka zrovna neprobíhá. V případě, že ano, měli by vstup do lesa omezit.
Mnohé obyvatele regionu už dlouho trápí divoká prasata, která se prohání nejen po lesích, ale i po zahradách v obcích a ničí tak soukromý majetek. Cílem naháněk je snížení počtu divočáků a narušení jejich teritorií.
Jedna z mnoha naháněk, které se v berounském regionu v současné době konají, byla u obce Otročiněves. Myslivecký spolek Habrový potok uspořádal v okolí Otročiněvsi naháňku na černou zvěř.
Divočáci působí velké škody na loukách, polích ale i v lesních kulturách tím, že rozryjí tyto plochy ve kterých hledají žížaly, různý hmyz a hraboše.
Naháňky u Otročiněvsi se zúčastnilo 45 střelců, 3 honci a 21 psů většinou teriérů a jezevčíků.
Naháňka probíhala ve dvou lečích v přímém sousedství intravilánu obce Otročiněves. Myslivci ulovili 15 kusů divočáků. Poslední leč se konala v penzionu Diana v Novém Jáchymově.
Divočáci masivně pronikají do měst a vesnic, škody v lesích, na polích a v zahradách neberou konce. Od 1. ledna 2016 proto vstoupila v účinnost vyhláška č. 343/2015 Sb, kterou se mění doba lovu některých druhů zvěře. Přináší kardinální změnu: rozšiřuje dobu lovu černé zvěře bez rozdílu pohlaví a věku na celý kalendářní rok. Změna vyhlášky není určena pro společný lov, ale pouze pro individuální lovce.
Prase divoké nepochybně patří mezi velké savce, kteří svou přítomností v krajině budí u veřejnosti značné obavy. Největší škody tak působí divoká prasata zemědělcům. Ve velkých lánech se sice následky činnosti prasat zdánlivě ztratí, na menších polích či malých záhumencích jsou ale škody velmi citelné.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.