Přihlásit

Lidé se vyzbrojují. Zbraně už vlastní více než 17 tisíc lidí (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ozbrojit se, nebo ne? Za pět let stoupl počet držitelů zbraní v kraji o 1500.

Zlínský kraj
Téměř sedmnáct a půl tisíce lidí je ve Zlínském kraji držitelem zbrojního průkazu. Legálně držených zbraní je v našem kraji přesně 43 177. Podle statistiky zlínské krajské policie došlo i za poslední rok k nárůstu počtu přihlášek ke zkoušce z odborné způsobilosti. V roce 2015 bylo evidováno 762 přihlášek, za letošní rok je to již 1003 žádostí. Daleko výrazněji se zvýšil za stejné období počet žádostí o první zbrojní průkaz, a to o 114 procent. "Počet žádostí o první zbrojní průkaz byl za celý loňský rok 327, letos jich už ke konci října bylo 699," vyčíslil za zlínskou krajskou policii vrchní inspektor Petr Jaroš.

STOJÍ ZA VYZBROJOVÁNÍM LIDÍ OBAVY O VLASTNÍ BEZPEČNOST?
Podle bývalého ředitele vsetínské městské policie a nyní instruktora střelby Nikolaje Martináka se zvýšil počet zájemců o výcvik střelby. Lidé chtějí u zkoušek uspět a důkladně se na ně připravují. "Největší zájem o kurz měli lidé na začátku roku, jednalo se doslova o boom," přiblížil Nikolaj Martinák. "Lidé sledují, co se děje ve světě. Také si myslím, že snaha EU o odzbrojení osob kvůli terorismu měla spíše opačný efekt," vysvětluje si zájem lidí o držení zbraní a zbrojních průkazů Nikolaj Martinák. "Přitom ti lidé, kteří jsou držiteli zbrojních průkazů, se dopouštějí trestné činnosti s použitím zbraně v nepatrném procentu případů," připomněl Nikolaj Martinák. Podle něj si v minulosti lidé pořizovali zbraně zejména pro sportovní a lovecké účely, v poslední době žadatelé uvádí jako důvod držení zbraně osobní bezpečnost. Dotaz Deníku, zda má zvýšený zájem o držení zbraní souvislost s takzvanou migrační vlnou, odmítla krajská zlínská policie komentovat.
"Spekulace nevedeme," odpověděl Petr Jaroš.

ZBRAŇOVÁ AMNESTIE
V celé České republice policie už několikrát vyhlásila takzvanou zbraňovou amnestii. Lidé mohou na policejních stanicích odevzdat nelegálně držené zbraně, aniž by jim hrozil postih za nezákonné ozbrojování. Při poslední, čtvrté zbraňové amnestii v roce 2014 odevzdali lidé téměř 5800 zbraní. Z toho jen ve Zlínském kraji to bylo 224 zbraní a 8757 kusů střeliva. Z kategorie "A" neboli zbraní zakázaných bylo 42 kusů, 68 z kategorie "B", což jsou zbraně podléhající povolení a 114 z kategorie "C", čili zbraní pro lovecké účely.
"Odevzdané zbraně odesílají pracovníci odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál k balistickému zkoumání. Pokud se zbraní nebyl spáchán trestný čin a zbraň prokazatelně nepochází z trestné činnosti, může si ji její vlastník, pokud je držitelem zbrojního průkazu, zaregistrovat. V naprosté většině případů si lidé, kteří zbraň přinesou, tuto zbraň po zaevidování nechají.
Pouze nepatrná část lidí o zbraň nemá zájem a zbraň se stane majetkem státu," řekla krajská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.
Podle ní byly mezi nahlášenými zbraněmi i kuriózní a historické kousky. "Do Uherského Hradiště přišel nálezce odevzdat vojenskou pistoli ráže 9 mm Parabellum, vyrobenou v Polsku před válkou. Zbraň je opatřena nacistickým znakem a znakem s přidělením čísla konkrétnímu důstojníkovi.
Má také drážku pro připevnění nástavné pažby," uvedla policejní mluvčí.

Zbraňová amnestie
neboli zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování se zpravidla vyhlašuje v rámci novel zákona o zbraních a střelivu. Mimo toto policií vyhlášené období hrozí za nepovolené přechovávání střelné zbraně nebo většího množství střeliva až 2 roky za mřížemi.
Podmínky pro získání zbrojního průkazu Žadatel o vydání ZP prokazuje odbornou způsobilost zkouškou vykonanou před zkušebním komisařem. Zkouška se skládá z teoretické a praktické zkoušky. Teoretická část zkoušky se provádí formou písemného testu a žadatel při ní osvědčuje znalost: a) zákona č. 119/2002 Sb., zákona o střelných zbraních a střelivu b) zvláštních právních předpisů upravujících oprávněné použití zbraně c) nauky o zbraních a střelivu d) zdravotnického minima. Praktická část zkoušky se skládá ze: a) zjištění znalostí bezpečné manipulace se zbraněmi a střelivem b) střelby na pevný cíl

***

Možná jste nevěděli, že...

* Městské a obecní policie nejsou bezpečnostním sborem, strážníci proto musí být držiteli zbrojního průkazu D, který je nutný pro výkon jejich povolání.
* Policisté ČR jsou bezpečnostní sbor, na rozdíl od městských strážníků mít zbrojní průkaz k výkonu svého povolání nemusí.
* Zbrojní průkaz ze stejného důvodu nepotřebují ani vojáci Armády ČR, která je ozbrojenou složkou.

Jeden z posledních případů: střelba na exekutora Krajský soud ve Zlíně uložil v polovině října Jaroslavu Janotovi 12 let vězení za střelbu na exekutory v Napajedlech na Zlínsku. Kromě pokusu o vraždu ho soud uznal vinným i z vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Janotovi hrozilo 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Zbraň Janota držel legálně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.