Přihlásit

Úvodní semináře Vlčích hlídek jsou v plném proudu (krajskelisty.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Další z osmidílné série se uskutečnily o víkendu na Třeštíku, příští školení zájemců bude v lázních Lipová

Více než dvacet zájemců o monitoring a ochranu velkých šelem se o víkendu zúčastnilo terénního semináře na Třeštíku v CHKO Beskydy. Obdobná školení v severních a středních Čechách v posledních měsících absolvovalo přes 60 nových dobrovolníků.

Letos Hnutí DUHA pořádá rekordních osm seminářů pro nové zájemce o Vlčí a Rysí hlídky, od Šumavy přes severní Čechy a Jeseníky až po Beskydy. S rozšiřujícími se populacemi šelem stoupá i zájem o víkendy, zaměřené na mapování šelem. Letos se v České republice potvrdil výskyt tří vlčích smeček, počet rysů se odhaduje na 80 dospělých zvířat. K dalším zajímavým úlovkům z fotopastí Hnutí DUHA patří hrající si vlčata v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj či nové důkazy o rozmnožování rysa ostrovida v Novohradských horách.

Noví zájemci o monitoring velkých šelem se o víkendu dozvěděli vše podstatné o životě a rozšíření skrytě žijících vlků, rysů a medvědů, významu pro naši přírodu a základech terénní práce, kterou dobrovolníci připívají k ochraně vzácných zvířat. Přednášeli experti z Hnutí DUHA, správy chráněné krajinné oblasti Beskydy a národního parku Malá Fatra ze Slovenska.

Během následujících víkendů se uskuteční další semináře také v Jeseníkách, Javorníkách (CHKO Beskydy) a na Šumavě. Pro zájemce o účast na některém z podzimních školení jsou stále volná poslední místa. Přihlášky jsou dostupné na stránkách www.selmy.cz/hlidky/aktualni-uvodni-seminare/. Školení se uskuteční na následujících místech a termínech:

18.-20.11. CHKO Jeseníky, Lipová-lázně

25.-27.11. CHKO Beskydy, Huslenky

25.-27.11. NP Šumava, Prášily

9.-11.12. Pošumaví, Prachatice

"Pořádání Vlčích hlídek  Hnutím DUHA je velmi záslužné nejen kvůli monitoringu velkých šelem a kontrole území s jejich výskytem, ale i  z hlediska osvěty veřejnosti. Účastníci se dovědí spoustu informací o rysech, vlcích a medvědech  a seznámí se  s přírodním prostředím, kde jsou velké šelmy doma. Pokud mají štěstí, mohou vidět stopy a další pobytové znaky  těchto  vzácných zvířat. A pobyt v karpatské přírodě, ve které nechybějí velcí predátoři, dodá těmto pochůzkám vždy nádech dobrodružství," dodává Dana Bartošová, zooložka Správy CHKO Beskydy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.