Přihlásit

Hony začaly. Vstup do lesa může přijít na deset tisíc (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlínsko – Lovecká sezona je tady a s ní i doba honů a naháněk. Mnozí si při slovech hon, lovec, zvěřina vybaví voňavé pochoutky, jiní zase sychravé dny a přicházející advent.
Na druhou stranu jsou hony spojeny i s různými zákony a nařízeními. A to i nepopulárními mezi veřejností. Podle novelizovaného zákona o myslivosti by totiž do lesa právě v tomto období nesměli lidé vstoupit. Kdo neuposlechne, zaplatí 10 tisíc korun, to se ale brzy změní.
„U zákona o myslivosti se maximální možná hranice pokuty za opravdu hrubé porušení nařízení, například za záměrné ohrožení života mláďat, z dosavadních 10 tisíc korun zvyšuje na 30 tisíc korun," potvrdila mluvčí Ministerstva zemědělství Markéta Ježková s tím, že v současné době totiž putuje ke schválení novela zákona, která tuto změnu obsahuje.
„Nechceme v žádném případě trestat lidi za to, že chodí do lesa, ale chceme mít nástroj proti opravdu neurvalým návštěvníkům, kteří ničí přírodu, ruší zvěř a chovají se vandalsky. Výše pokuty je má od takového jednání odradit," vysvětlila mluvčí Ježková.
Lidem se to ale nelíbí. „To snad není možné, takže když porostou hřiby, nedostanu se do lesa? A jak k tomu přijdu, že když mě chytnou, vystavuji se tomu, že budu muset zaplatit takovou částku?" zlobil se vášnivý houbař Jan Březík ze Zlína. Ten však může zůstat klidný. Na Zlínsku takový zákaz vydán není.
Toto omezení vydávají obecní úřady s rozšířenou působností, které ze zákona tuto možnost mají. Na Zlínsku jej vydává Státní správa lesů a myslivosti. „Omezení vstupu do honitby se v našem okolí nevyužívá," uvedl za regionální organizaci Ladislav Hráček. Podle něj se nařízení využívá na žádost uživatele honitby zejména v době hnízdění, kladení vajec a odchovu mláďat nebo provádění lovů. „Potom může orgán státní správy nařídit přiměřené omezení nebo i zákaz vstupu do honitby nebo jejích částí," doplnil Ladislav Hráček. Na Zlínsku tak bylo toto nařízení vydáno od roku 2013 na základě zákona o myslivosti devětkrát a nebyla udělena žádná pokuta. „Jsou to zajímavá čísla, na kterých jde vidět, že se nejedná o žádné velké omezování lidí. Společenský zájem (rekreace a jiné volnočasové aktivity atd.) jednoznačně převyšuje zájem ochrany přírody," komentoval Ladislav Hráček.
Podle přehledu Ministerstva zemědělství za poslední tři roky vydaly obce na celém území České republiky maximálně do několika málo desítek zákazů nebo omezení vstupu za rok.
„Například loni to bylo přesně 18 takových opatření na celém území ČR, přitom u nás existuje přes 5800 honiteb, a tedy jen na 18 z nich byl loni vyhlášen zákaz nebo omezení vstupu. To znamená, že při celkové rozloze České republiky se zákaz nebo omezení týká pouze zanedbatelného území," zmínila mluvčí Ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.