Přihlásit

Divočáka jsme ulovili jen jednoho, bědují myslivci z Vyškovska (vyskovsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vyškovsko
Jeden už mají za sebou, výsledek ale za moc nestojí. Tak nějak zatím hodnotí bučovičtí myslivci ze sdružení Litava loveckou sezonu, která odstartovala začátkem měsíce. "Ulovili jsme jen třináct kusů," posteskl si předseda spolku Antonín Greňo.

"Před sebou má spolu s kolegy už jen jeden hon. Předpověď, jak dopadne, je ale ještě horší než výsledek prvního lovu. "Jestli se nám podaří střelit deset zvířat, bude to úspěch," je skeptický Greňo.
Důvodů k pesimismu je podle něj hned několik. Jedním z faktorů, který obecně ovlivňuje úbytek zvěře, je velké množství luk a orné půdy, a na druhou stranu minimum míst, kde se zvířata můžou ukrýt. "Podíl na tom pak mají i zemědělci, kteří pěstují pouze výnosné plodiny bez ohledu na život zvířat a také hodně hnojí. V neposlední řadě může být na vině velký výskyt škodné, kterou nikdo neloví. Zejména káňat, kun a lišek. Trend úbytku zvěře sleduji už několik let a situace se podle mě nezmění," povzdechl si Greňo. Díky umělému odchovu v současnosti spoléhají hlavně na bažanty.
Co je naopak hodně trápí, je malé množství zajíců a bojí se naprostého vymizení koroptví. Podobnou situaci hlásí jejich brankovičtí kolegové. Stejně jako Bučovičtí upozorňují na nedostatek drobné zvěře, zejména zajíců. "Ty nelovíme vůbec. Lepší je to třeba s kachnami, tam pozorujeme mírné navýšení počtu kusů. Víc je oproti situaci před deseti lety i vysoké," zhodnotil za brankovické myslivce hospodář Petr Kremz. Ti letos uspořádali dva hony. Jeden byl zaměřený na divočáky, kteří byli v regionu dlouhodobě přemnožení. "Zatím jsme ulovili jenom jedno. Dřív jich na naháňce bývalo třeba osm. Proto nesouhlasím s názorem, že se navyšuje počet stavů prasat," uvedl Kremz s tím, že do konce sezony plánují ještě tři hony.
Opačná situace v případě divočáků je na honitbách v okolí Vyškova. Tamní myslivecký spolek si dramatické změny v jejich úbytku nevšiml. "Divočáků je letos určitě víc, to bylo zřejmé už od jara," potvrdil vyškovský myslivecký hospodář Radoslav Kotík. Oproti tomu stejně jako na Bučovicku podle něj ubývá drobné zvěře. "Troufám si říct, že zajíci jsou před vymřením a bažanti na tom nejsou o nic lépe," upozornil Kotík.
Co se týká úlovků, ty si třeba brankovičtí myslivci rozdělí mezi sebou. "My je darujeme do tomboly," zmínil za Bučovice Greňo.
Spolu s myslivci několikrát za sezonu na lov vyrážejí také policisté, nicméně s poněkud jiným posláním. Kontrolují, zda účastníci lovů mají oprávnění k držení a nošení střelné zbraně a střeliva. "Také jestli u sebe střelci mají předepsané doklady, což je například zbrojní pas nebo průkaz zbraně. A samozřejmě je testujeme na alkohol a omamné a psychotropní látky," přiblížila vyškovská policejní mluvčí Musilová.
Poslední případ, kdy její kolegové narazili na opilého myslivce na honu, se stal před třemi lety. "Naměřili mu 0,68 promile. Takový prohřešek se řeší blokovou pokutou na místě ve výši až pěti tisíc korun, ve správním řízení to může být až třicet tisíc," zdůraznila Musilová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.