Přihlásit

Muzeum vystavuje vzácné obrazy ze soukromé sbírky (Písecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lov, krajiny a portréty na obrazech ze 17 - 19. století. Písek - V Malých výstavních síních Prácheňského muzea je do konce roku otevřena výstava nazvaná Collecto Lupulana s podtitulem Lov, krajiny a portréty na obrazech sedmnáctého a osmnáctého století. "Je to mimořádná příležitost k prohlídce komorního souboru olejomaleb i grafických listů, shromážděných v soukromé sbírce.
Z té byly vybrány v názvu uvedené tematické okruhy, doplněné ještě několika žánrovými výjevy, jakož i obrazy světců. Díla byla vytvořena zejména ve středoevropském prostředí, jsou zde však i díla vlámská a italská," uvádí k výstavě její kurátor Jan Adámek, zástupce ředitele Prácheňského muzea v Písku.
Rozsahem drobný, ale kvalitou sestavení i provedení velmi kvalitní katalog, jehož redaktorem je rovněž Jan Adámek, upozorňuje například na olej na plátně nazvaný Vidění svatého Huberta, který je podle mnohých pramenů pravděpodobně atribucí slavnému malíři Michaelu Rentzovi, dvornímu rytci hraběte Šporka.
Návštěvníci určitě nepominou bez povšimnutí Holandské jesličky - olej na dubové desce neznámého nizozemského malíře sedmnáctého století nebo mědiryt Hon na vlka významného českého rytce Václava Hollara. "Jsou to úžasné obrazy. Je moc dobře, že nezůstaly skryty veřejnosti a že je soukromý sběratel půjčil na tuto mimořádnou výstavu," říká Naděžda Hroudová, jedna z návštěvnic výstavy.
Úterní vernisáž svým hudebním a pěveckým vystoupením obohatily Nella a Monika Valovy z Čimelic, žákyně hudebního oboru ZUŠ Písek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.