Přihlásit

Vlky turisté uvidí i o svátcích (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Návštěvnická centra národního parku, kde je možné pozorovat zvířata, si prohlédly desítky tisíc lidí

ŠUMAVA
Téměř tři sta tisíc lidí letos zamířilo do dvou návštěvnických center Šumavy, která se nacházejí v Srní a na Kvildě. A počty budou zřejmě ještě výrazně narůstat. Zařízení, jejichž největší atrakcí je možnost pozorovat zvířata při běžném životě, jsou totiž přístupná i v prosinci.
"Během letošního roku, tedy od ledna do listopadu, do nich zamířilo 287 tisíc lidí. Navštěvovanější z dvojice NC Kvilda a NC Srní jsou vlci na Srní. Konkrétně do tohoto areálu zavítalo přes 180 tisíc lidí. Z tohoto pohledu se jedná o úspěšné projekty Národního parku a těší nás, že tomu tak je," uvedl tiskový mluvčí národního parku Jan Dvořák.
Velmi pozitivním jevem je podle něho fakt, že lidé se do těchto zařízení vracejí. "Tedy nestačí jedna návštěva, ale přicházejí opakovaně, což je jistým ukazatelem spokojenosti," podotýká Dvořák.
Obě centra byla otevřena v loňském roce a okamžitě se stala velkým tahákem pro návštěvníky Šumavy.
Největší atrakcí zařízení v Srní je zhruba tříhektarový výběh s vlky, uprostřed něhož vede 300 metrů dlouhá lávka, vyvýšená tři až čtyři metry nad terénem. Využít tu je možné pozorovací přístřešky. Mimo výběh vede naučný okruh, který zájemce seznámí se stopami šelem vyskytujících se na Šumavě a některými místními stromy a rostlinami. Na lávce ve výběhu jsou informace o komunikaci mezi vlky.
Na Kvildě se pak nachází výběh s jeleny o rozloze kolem devíti hektarů. Také zde je možné najít naučný okruh a místa k pozorování zvěře. Mimo výběh pokračuje naučný okruh, který seznamuje se stopami jelenovitých zvířat, prasete divokého a některými místními stromy a rostlinami.
"Co se týče dalších podobných projektů, v současnosti zjišťujeme, jestli vůbec a kde bychom mohli udělat ještě jedno návštěvnické centrum nebo nějaké podobné zařízení a kterému zvířeti by mohlo být věnováno. To ale neznamená, že se bude něco dalšího určitě budovat, záleží totiž na mnoha okolnostech od finančních prostředků na stavbu a především na následný provoz až po možnosti lokalit. V této věci jsme teprve na samotném začátku," říká Jan Dvořák
Centra na Srní i Kvildě budou otevřena i o vánočních svátcích. Během prosince je zde připraveno několik akcí. Už dnes, 9. prosince, bude na Kvildě přednáška o výskytu jelena evropského a rysa ostrovida na Šumavě. O dva dny později se v Srní uskuteční komentovaná prohlídka vlčího výběhu. Život této šelmy bude možné poznat také 28. prosince.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.