Přihlásit

Sovy loví v nočních ulicích Havířova potkany (karvinsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V okolí havířovských sídlišť byly na stromy rozvěšeny dřevěné ptačí budky. Určeny jsou sovám, především puštíkům.

"Od nočních dravců si město slibuje snížení počtu hlodavců, kteří se vyskytují zejména v místech, kde jsou kontejnery na komunální odpad.

Budky byly vyrobeny ve spolupráci s havířovskými ochránci přírody. "Já sám jsem nevěřil tomu, že puštík nebo kalous takto v ulicích loví. Nakonec jsem to viděl na vlastní oči, když jsme dravce pozorovali," řekl předseda havířovské organizace Českého svazu ochránců přírody Lubomír Kminiak.
Ochránci už dříve nainstalovali 15 budek a k nim teď přidali dalších 10, které si objednalo město. "K instalaci sovích budek jsme přistoupili jako k jedné z možností, jak eliminovat zvýšený výskyt hlodavců v okolí kontejnerových stanovišť," potvrdila vedoucí oddělení zeleně havířovského magistrátu Eva Wojnarová.
Kminiak už má první výsledky: "V těch starších se už sovy zabydlely. Předpokládáme, že z nových budek bude brzy obydlena asi třetina a ten zbytek pak osídlí potomci současných párů."
O to, že by sovy za chvíli neměly v ulicích co lovit, se ochránci nebojí. "Přibližně 90 procent stravy puštíků tvoří hraboši. Jeden puštík potřebuje denně asi tři hraboše. Když napadne sníh, má s jejich lovem problém. Proto létá lovit kořit do města, ke stáním kontejnerům na komunální odpad. Tam loví potkany, na které si tak zvykli, že je neloví jen v zimě, ale celoročně," vysvětlil Kminiak."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.