Přihlásit

Populace ledních medvědů se v příštích 40 letech sníží o třetinu (ČRo - wave.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pokračující tání ledovců znamená pro lední medvědy smutnou realitu - vědci podle nejnovějších propočtů odhadli, že jejich populace by v příštích čtyřech desetiletích mohla klesnout z aktuálních 26 000 jedinců na méně než devět tisíc. Pravděpodobnost, že se tak stane, přitom dosahuje 71 %.S těmito odhady se ztotožňuje i Mezinárodní svaz ochrany přírody, který lední medvědy označil za zranitelný živočišný druh a zařadil je na červený seznam vyhynutím ohrožených živočichů.Sněhobílé šelmy žijící v severních polárních oblastech potřebují ledové kry zejména k lovu tuleňů, kteří tvoří hlavní složku jejich potravy. Aktuálně rozdělili vědci celkový počet medvědů na 19 subpopulací, přičemž u dvou z nich již zaznamenali pokles jedinců právě kvůli tajícím ledovcům. Ve studii se dále píše, že další subpopulace projevují známky "nutričního stresu", jsou "stabilní", případně "produktivní".
Vědci odhad vypočítali za pomocí průměrné délky jedné generace ledních medvědů, v kombinaci se satelitními záběry ledovců a počítačovými simulacemi. Úbytek ledovců se však netýká pouze severní, ale i jižní polokoule. Například v listopadu dosáhlo tání dalšího minima a vymazalo tak ze statistiky 38 let starý rekord. Minulý měsíc tvořila ledová plocha v průměru 9 km čtverečních, což je o téměř 2 km čtvereční méně než dlouhodobý průměr pro tento měsíc. Vědci to přičítají zejména kombinaci vysokých teplot a teplého vzduchu. Překvapivé je to pak v oblasti Arktidy, která aktuálně vstupuje do zimního období.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.