Přihlásit

Na svátek lákají muzea za symbolické vstupné (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V rámci Dne Středočeského kraje připravila na zítřek muzea a galerie zajímavé akce. V Mělníku chystají zážitkový program k výstavě Teritoriem vlků.

Možná i vlk z pohádky o Červené Karkulce přispěl k tomu, že jsou s tímto zvířetem spojeny obavy. Když v roce 2014 zachytila mládě vlka fotopast v okolí Bělé pod Bezdězem, kromě radosti z návratu vzácné šelmy do přírody zazněly třeba hlasy myslivců, kteří měli strach o další zvěř v lesích. Vyvrátit zakořeněné mýty a poskytnout ucelený pohled na život velkých šelem, které se opět stávají součástí české přírody, je cílem výstavy Teritoriem vlků.
Právě poznání jeho života může pomoci pochopit smysl jeho přítomnosti v naší krajině. Na zítřek připravilo Regionální muzeum v Mělníku zážitkový program k této výstavě, který začne v 10 hodin. Po celý den budou k dispozici odborníci z Hnutí DUHA Šelmy, kteří návštěvníky seznámí s problematikou návratu velkých šelem do české přírody. Ve 14 hodin pak začne přednáška koordinátora vlčích hlídek na Děčínsku Radka Kříčka s názvem Jak jsem potkal vlky. Návštěvníci si mohou také zahrát rodinnou hru k výstavě Jan Jindřich Lucemburský nebo přijít na koncert a křest nového CD sboru Chrapot. Výstavy i expozice jsou zítra otevřeny za symbolické vstupné jedna koruna v rámci Dne Středočeského kraje.
Při příležitosti zítřejšího státního svátku nabízejí i další středočeská muzea a galerie zřizovaná krajem pestrý kulturní program pro všechny věkové skupiny. Kulturní instituce lze často navštívit zdarma nebo za symbolické vstupné.

Kromě akcí ke Dni Středočeského kraje muzea chystají i běžný program. Už dnes v 17 hodin otevírá Muzeum Mladoboleslavska novou dlouhodobou výstavu věnovanou tradičním způsobům zpracování přírodních materiálů, tedy darů lesů, luk a bažin. Navazuje na stálou expozici Venkov v proměnách času. Nejde však o přehlídku řemesel jako takových. V muzeu si dali za cíl vyzdvihnout jedinečnost ryze místních tradic. Výstava představuje dosud neprezentované exponáty ze sbírek muzea. Zvláštní důraz kladou na výrobky z orobince, jehož zpracování je pro region typické.
Na přípravách muzeum spolupracovalo s Ivetou Dandovou, držitelkou řady ocenění a autorkou výrobků z orobince, která se podílí na zachování tradičních technik práce s orobincem.
„Chtěli jsme vytvořit program, který by zajímavou a poutavou formou seznámil širokou veřejnost s tradičními způsoby zpracování přírodních materiálů na Mladoboleslavsku. Náš region není jen o průmyslu, jak by se mohlo na první pohled zdát. Lidová tradice je tu velmi bohatá. Vítáme proto projekty, které na toto bohatství upozorňují: v září jsme například na faře v Dolní Krupé vystavovali fotografie Tradice v obrazech mapující české kroje. V muzeu jsme otevřeli edukační klub pro děti, kde se místními zvyky budeme zabývat několik lekcí. V listopadu pak dáme prostor projektu Bohemian Perfection, který propojuje tradiční řemeslo s moderním designem,“ vysvětlila Kateřina Jeníčková, ředitelka Muzea Mladoboleslavska. Prodloužený víkend nabídne také možnost zavítat na zříceniny hradů. Například Valečov je přístupný od října do dubna každý víkend a ve sváteční dny od 9 do 16 hodin. Valečov se nachází čtyři kilometry na východ od města Mnichovo Hradiště v Českém ráji. Z původního středověkého hradu se dochovala jenom zřícenina, která je chráněna jako kulturní památka České republiky.

Kam vyrazit na Den Středočeského kraje
28. října Letecké muzeum Metoděje Vlacha, Mladá Boleslav www.lmmv.cz
Muzeum stříbra Kutná Hora https://www.cms-kh.cz/
Regionální muzeum v Kolíně www.muzeumkolin.cz
Zámek Vlašim, Muzeum Podblanicka Benešov a zámek Růžkovy Lhotice www.muzeumpodblanicka.cz
Pozn: Jde o výběr z programu

Zdroj: 5plus2, 27. 10. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.