Přihlásit

Svatohubertská pouť myslivců uzavřela na Svatém Hostýně letošní poutní sezonu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Svatohubertská pouť myslivců dnes na Svatém Hostýně na Kroměřížsku uzavřela letošní poutní sezonu. Myslivecká pouť se na významném mariánském poutním místě konala počtyřiadvacáté. Na Hostýně tradičně patří k těm neoblíbenějším, řekl dnes ČTK Mořic Jurečka, předseda Matice svatohostýnské, která poutní místo spravuje.

Kromě duchovního rozměru je svatohubertská pouť i přehlídkou a oslavou myslivosti. Počet jejích účastníků se podle Jurečky obvykle pohybuje mezi 1000 až 2000. Stovky lidí se na Hostýně pohybovaly také dnes. "Převážně jsou to účastníci myslivci, nimrodi z Moravy, Slezska, Čech, ale taky ze Slovenska. Někdy se objeví i cizí státní příslušník," uvedl Jurečka.

Průvod se za větrného počasí nejprve přesunul k obrázku svatého Huberta. Pomocný biskup olomoucké arcidiecéze Antonín Basler tam na přímluvu svatého Huberta poprosil, ať myslivci moudře hospodaří se zvěří, mají potřebné štěstí při lovu a také otevřená srdce pro boha i sebe navzájem. Poté Basler sloužil mši v bazilice. Účastnili se jí myslivci a lesníci i jejich rodiny.

Pro návštěvníky poutního místa připravili organizátoři poutě také ukázky loveckých signálů, výcviku loveckých dravců a práce tažných koní. Své umění předvedli myslivečtí trubači. V Jurkovičově sále a přilehlých prostorách si mohli zájemci prohlédnout výstavky umělecké činnosti myslivců nebo si doplnit vybavení u prodejců mysliveckých potřeb. Pro děti bylo přichystáno pásmo lesní pedagogiky, které je seznámilo se základy myslivosti a lesnictví.

Spolu s kolegy z Mysliveckého sdružení Doubrava ze Zahnašovic na Kroměřížsku dorazil na svatohubertskou pouť Vlastimil Bucňák. "Nejezdíme úplně pravidelně, ale často. Jsme tady čtyři členové sdružení, někteří s manželkami a rodinami. Je to krásný výlet, panuje tu pěkná atmosféra," řekl ČTK myslivec.

Patron lovců svatý Hubert má svátek 3. listopadu. Žil ve druhé polovině sedmého století. Pocházel ze vznešené rodiny a rád se věnoval lovu a jiným světským radovánkám. Legenda vypráví, že se mu při lovu na Zelený čtvrtek zjevil jelen, kterému zářil mezi parohy zlatý kříž. Tato příhoda na něho měla velmi silný vliv, a tak po smrti své ženy odešel do kláštera a po zbytek svého života šířil křesťanství.

Počet návštěvníků Hostýna se podle Jurečky letos téměř vrátil k době před pandemií koronaviru, kdy na poutní místo ročně dorazilo 350 000 až 400 000 poutníků. "K neoblíbenějším poutím, které tady máme, patří hlavní pouť, což je v polovině srpna k slavnosti Nanebevzetí Panny Marie. No a potom samozřejmě poutě jako je hasičská, orelská, včelařská nebo ta naše myslivecká," řekl Jurečka. Každý rok se na Hostýně konají zhruba tři desítky poutí.

Zdroj: ČTK, Chvalčov (Kroměřížsko), 15. 10. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.