Přihlásit

Vlčí a rysí hlídky v Krušnohoří posílí noví členové (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Řady dobrovolníků vlčích a rysích hlídek se rozšíří o další členy. Noví zájemci o sledování šelem se o víkendu v Krušných horách poprvé sešli s odborníky, od nichž načerpali základy o biologii velkých šelem, o jejich ochraně a stopování. Odstartovala tím 23. monitorovací sezona dobrovolnických hlídek, které organizuje Hnutí Duha. Teď hlídky začnou pomáhat mapovat výskyt vlků, rysů a medvědů téměř na celém území České republiky, a to například sběrem vzorků či stop.

Účastníci si mohli vybrat ze seminářů v Krušných horách, na Šumavě, v Beskydech, Javorníkách či Rychlebských horách. Na přednáškách se dozvědí podrobnosti o činnosti hlídek a hosté z oblasti myslivosti či zemědělství přibližují problematiku chovu hospodářských zvířat v blízkosti vlčích teritorií. Součástí akce je i ukázka stopování zvířat v terénu. Po absolvování semináře se mohou dobrovolníci zapojovat do činnosti hlídek po celý rok, o míře zapojení si rozhoduje každý sám.
„Při pochůzkách hledají tzv. pobytové znaky chráněných šelem, tedy hlavně stopy a stopní dráhy. V nich mohou objevit i další zajímavé indicie jako trus, chlupy nebo moč. Nebo je stopy zavedou třeba až ke stržené kořisti. Na taková místa pak můžeme umístit fotopast a dozvědět se o životě šelem ještě víc,“ říká koordinátorka hlídek Barbora Černá.
Vzorky jako trus, srst či moč odebírají nálezci na genetické analýzy. Zejména vlčí trus z oblastí trvalého výskytu vlků putuje na potravní rozbory do ústavu ekologie lesa na brněnské Mendelově univerzitě.
„Díky propojení s výzkumem v zahraničí víme, že populace vlků v severních Čechách pochází zejména z Polska a Německa, v Beskydech a Javorníkách zase z Karpat. Můžeme ukázat, že vlci se do Česka šíří samovolně nebo že se tu nevyskytují kříženci vlků a psů,“ uvedla Černá.
Hlídky podle Hnutí Duha pomáhají i v boji s pytláctvím. Jejich monitoring přispívá k získání dat, jež mohou pomoci při vyšetřování.

Zdroj: Mladá fronta DNES, 11. 10. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.