Přihlásit

Ostravští ibisi skalní posílí populaci těchto vzácných ptáků ve Španělsku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dvě mláďata ibisů skalních odchovaná v letošním roce v ostravské zoo posílí populaci těchto vzácných ptáků ve Španělsku. Zoo je bezplatně poskytla v rámci repatriačního projektu. Celkově už jich takto věnovala 16, většina z nich létá ve volné přírodě, řekla ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková.

"Ibis skalní je jedním z nejohroženějších ptačích druhů. Ve volné přírodě se vyskytuje pouhých asi 250 dospělých jedinců. Vypouštěním mladých ptáků odchovaných v zoologických zahradách je možné posílit divokou populaci a pomoci zachránit daný druh před úplným vymizením z planety," připomněla Nováková.

Jedním z projektů na záchranu vzácných ibisů skalních je mezinárodní repatriační projekt v jižním Španělsku. "Jeho cílem je obnova volně žijící populace kriticky ohrožených ibisů skalních v oblasti Andalusie. Je do něj zapojena i Zoo Ostrava spolu s dalšími 20 zoologickými zahradami sdruženými v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií," řekla Nováková.

Ostravská zoo chová ibisy skalní od roku 2008, od té doby se v ní podařilo odchovat 36 mláďat. V letošním roce měly dva páry ibisů po jednom mláděti. Od roku 2017 je zahrada zapojena do repatriačního projektu, do něhož zdarma poskytuje přirozeně odchovaná mláďat.

"Letos k nim přibyla další dvě – samec a samice. Obě mláďata byla přirozeně odchována svými rodiči, což je základní předpoklad, aby mohla být vypuštěna do přírody," doplnila mluvčí. Mláďata budou až do doby vypuštění pobývat ve Španělsku v rozletové adaptační voliéře spolu s ostatními ibisy z jiných zoologických zahrad. "Ještě ale není jisté, zda některý z nich nezůstane v chovatelské základně projektu," podotkla mluvčí.

Ibis skalní se v minulosti vyskytoval v Evropě, a to ve Švýcarsku, Německu, Rakousku, Španělsku či Itálii, ale také v severní Africe a na Blízkém východě. Kvůli ztrátě přirozeného prostředí, ilegálnímu lovu a kladení otrávených návnad byl na mnoha místech vyhuben. Koncem 20. století se objevily další hrozby jako používání insekticidů a elektrické vedení. Aktuálně žije 95 procent světové populace v Souss-Massa National Park and Tamri v Maroku, necelá stovka ptáků přežívá v polodivoké populaci v Turecku.

Zdroj: ČTK, Ostrava, 5. 10. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.