Přihlásit

Ministři dnes v Praze zahájí kampaň k podpoře ochrany klimatu a biodiverzity (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na podporu ochrany klimatu, životního prostředí a biodiverzity cílí série akcí, které během září uspořádají ministerstva zahraničí a životního prostředí. Kampaň #Czechia4Climate dnes v Praze zahájí ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Součástí bude třeba dvoudenní konference o adaptacích na změnu klimatu či setkání klimatických velvyslanců v Praze. Kampaň se koná v rámci českého předsednictví EU.

"V týdnu od 12. září 2022 uspořádá české předsednictví v Radě EU několik akcí v ČR a v zahraničí na podporu ochrany klimatu, životního prostředí a biodiverzity ve světě. Česko se chce tímto krokem přihlásit ke své zodpovědnosti za řešení tak zásadní globální otázky, kterou je změna klimatu," sdělil Ondřej Charvát za ministerstvo životního prostředí (MŽP). Dodal, že do kampaně spadá i Ekononomické a enviromentální fórum Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, které se v Praze uskuteční 8. a 9. září.

Aktuální výzvy ochrany životního prostředí odborníci prodiskutují od 12. září během třídenní konference Životní prostředí - prostředí pro život v pražské Národní technické knihovně. V Praze se uskuteční i konference k adaptacím na změnu klimatu, která připadá na 13. a 14. září. Experti na ní představí postupy, pilotní projekty a metodiky související se zadržením vody na území EU, obnovou půdy a odolností lesů. Konference má podpořit také diskusi o zákonných opatřeních pro obnovu přírody či ochranu půdy. Na České zemědělské univerzitě v Praze je 14. září v plánu akce na téma Zelené dohody pro Evropu.

V metropoli se 16. září sejdou také unijní velvyslanci pro klima. Prodiskutují otázky klimatické bezpečnosti a přípravu EU na listopadovou světovou klimatickou konferenci COP27 v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch. Ve stejný den bude v Praze neformální zasedání pracovní skupiny Rady EU pro mezinárodní témata životního prostředí. Součástí kampaně je tradiční Evropský týden mobility, jehož cílem je podpořit udržitelné formy dopravy. Potrvá od 16. do 22. září.

"Další akce se týkají mezinárodního jednání v Jakartě nebo v New Yorku, kde bude ČR jako předsednická země zastupovat celou EU," dodal Charvát k programu kampaně.

Zdroj: ČTK, Praha, 6. 9. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.