Přihlásit

Zvěř je stále vyplašená z náporu turistů a čtyřkolek (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rokycansko
Několikrát týdně se nyní ke krmelcům v lesích vydávají myslivci a lesáci. V porostech už leží vysoká vrstva sněhu, takže prohrabat se k potravě je pro zvěř obtížné. Naštěstí však sníh není zatím umrzlý, ale stále v podobě prašanu.
"Na Čilině, Kotli ani Žďáru teď mnoho zvěře neuvidíte. Je ještě vyplašená z vánočních výšlapů a bohužel i vyjížděk. Terénní automobily a čtyřkolky, i když do lesa nepatří, se jím o svátcích proháněly vydatně. Zvěř teď přitom potřebuje klid, aby se, když mrzne, zbytečně nevyčerpávala během a nevydávala energii," uvedl šéf Lesů města Rokycan Stanislav Suda. Z téhož důvodu apeluje i na to, aby lidé nenechávali pohybovat se po lese volně psy.
"Máme zakrmeno už všude a pravidelně teď zásoby doplňujeme, raději dáváme méně a častěji, aby potrava nezvlhla," informoval Suda. Zvěř dostává seno, obilí a sůl, letos se nám podařilo získat i siláž," doplnil. Zatím je podle něj zvěř v dobré kondici.
Nejméně dvakrát týdně teď za ní s potravou míří i členové MS Královec, kteří spravují území spadající už do křivoklátských hvozdů. "Kondice zvěře je zatím dobrá, i když co se týče metabolismu, na tom nejlépe není. Je totiž plná vnitřních i vnějších parazitů. Poslední dobou jsme aplikovali modifikované krmivo, je ale třeba, aby se s léčbou připojili i další a měla šanci zabrat plošně," konstatoval za MS Královec Václav Vozák mladší, který je zároveň veterinárním lékařem. "Na přechodný mráz se ale zvěř, s výjimkou hodně oslabených kusů, adaptovat dokáže," ujistil. Pomáhají jí objemovými i jadrnými krmivy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.