Přihlásit

Na agrosalonu Země živitelka bude přes 600 vystavujících, jako před covidem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na 48. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka se v Českých Budějovicích představí přes 600 vystavovatelů. Výstavní plochy jsou obsazené podobně jako v posledním předpandemickém roce 2019. Chovatelé přivezou rekordní počet hospodářských zvířat, 185 kusů masného skotu. Světovou premiéru bude mít na výstavě samochodný krmný míchací vůz. Základní vstupné na výstavu, která potrvá od 25. do 30. srpna, letos zdražilo o dvacetikorunu na 200 Kč. Novinářům to dnes řekli organizátoři.

"Chceme se co nejvíc přiblížit ročníku 2019, který byl úspěšný jak z počtu vystavovatelů, tak návštěvníků. Už teď můžu říct, že z pohledu obsazenosti ploch jsme tento úkol v letošním roce splnili," řekl předseda představenstva výstaviště Mojmír Severin. V roce 2019 přilákala Živitelka 123.017 platících návštěvníků, odborníků a hostů. Bylo to nejvíc od roku 2003, odkdy je výstava šestidenní. Loni navštívilo agrosalon 97.500 lidí. Země živitelka je největší akcí, kterou budějovické výstaviště pořádá.

Organizátoři chtějí při výstavě zdůraznit, jak čeští zemědělci, rybáři i lesáci pečují o krajinu. Připomenou i kvalitu českých potravin. "Jsme v situaci, kdy jsou tady obrovské ambice Evropské komise (ohledně evropské zelené dohody). Je tady problém vysokých nákladů pro zemědělce a zároveň bohužel vysokých cen potravin pro spotřebitele. Chceme najít cestu, aby tady mohlo fungovat udržitelné zemědělství, šetrné ke krajině a aby spotřebitel mohl nakupovat kvalitní, čerstvé potraviny, ale za dostupné ceny," řekl ČTK prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Agrosalon nabídne odborný i doprovodný program. Lidé se seznámí se stroji, které dokážou snížit erozi půdy nebo zvýšit kvalitu podzemních vod, jak řekl Severin. Poprvé spatří samochodný krmný míchací vůz i letošní novinku, prvního vinohradnického robota Bakus. Návštěvníci uvidí i historické zemědělské stroje. Akce zahrne i výstavu norických koní, šampionát v rychlostní střiži ovcí či show skotu, o niž mají letos vystavovatelé rekordní zájem. Na jeden den se jí zúčastní i herec Karel Roden, chovatel plemene Dexter. Na agrosalon přijede letos i prezident Miloš Zeman, řekla mluvčí výstaviště Michaela Čeňková.

Základní vstupné na Živitelku letos zdražilo o dvacetikorunu. Levnější je, když si lístek lidé koupí on-line. Loni se prodalo 15 procent lístků digitálně, řekl ČTK místopředseda představenstva Zdeněk Volf.

Budějovické výstaviště se loni dostalo do zisku po zdanění 10,8 milionu korun, když o rok dříve vykázalo ztrátu 38,9 milionu. Tržbami 64,8 milionu korun se přiblížilo tržbám posledního předpandemického roku 2019, které byly téměř 79 milionů Kč. Vyplývá to z výroční zprávy firmy.

Areál výstaviště zabírá 25 hektarů, výstavní plocha pavilonů je 6000 metrů čtverečních. Zakladatelem výstaviště, které zaměstnává asi 40 lidí, je Pozemkový fond ČR. Jediným akcionářem je Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF), v němž sto procent akcií vlastní Česká republika. Práva jediného akcionáře ve fondu zajišťuje ministerstvo zemědělství.

Zdroj: ČTK, České Budějovice, 16. 8. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.