Přihlásit

Část zdivočelého skotu měli zastřelit (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Část zdivočelého skotu, jenž se posledních pět let bezprizorně potuluje v okolí Hajnice na Trutnovsku, měly skolit kulky. Střelcům padlo za oběť údajně několik kusů hovězího dobytka. Zbytek odhadem skoro třicetihlavého stáda se rozptýlil po jižním cípu Podkrkonoší.

„Šlo o několik desítek ran. Zastřeleni měli být hlavně nebezpeční býčci,“ tvrdil jeden ze svědků pokusu zlikvidovat zdivočelý dobytek, který uprchl z ekofarmy v Horním Žďáru u Trutnova.
Všechny pokusy dostat nebezpečné škůdce z členitého zalesněného teritoria o rozloze desítek čtverečních kilometrů do domovské ohrady selhaly. Skot, jenž se chová jako divoká zvířata, zmizí, jakmile zvětří sebemenší nebezpečí, leckdy na vzdálenost několika desítek metrů. Pronásledovatelům se doposud podařilo se dobytčatům přiblížit maximálně na čtyřicet metrů. „Jakmile nás zblikli, byli pryč v hustém lese,“ vzpomínali lovci.
Dobytek chovaný původně na maso, působí milionové škody myslivcům a zemědělcům. „Ty by měly jít na vrub dědiců majitele farmy, který loni zemřel,“ domnívají se sousedé statku.
Zvířata, jež se přesouvají v noci, představují riziko pro frekventovanou silnici z Jaroměře do Trutnova. Střet s dobyt četem už odnesly plechy čtyř vozidel.
„Myslivci se ptali, jestli mohou dobytek postřílet. Zákon, pokud jde o zdivočelé domácí zvíře, takový postup umožnuje,“ přiblížil Jan Trávníček z odboru životního prostředí trutnovské radnice.

Kovbojové odklusali
Stádo chtěli letos na jaře pochytat novodobí kovbojové z Nového Bydžova. Snahu zpacifikovat dobytek stylem Divokého západu zhatily Lesy ČR. „Lesníci nás s odkazem na lesní zákon do honitby nepustili. Zrovna jsme se chystali k finálnímu zásahu, v jehož úspěch jsme po předchozích marných pokusech věřili. Armádní stopař strávil několik dní nepřetržitě v terénu a určil aktuální teritorium jednoho třináctihlavého a dalšího sedmnáctihlavého stáda,“ popsal šéf novobydžovských kovbojů Zdeněk Beránek. „Honitba není prérie, aby se tam někdo proháněl na koni, chytal krávy do lasa a plašil zvěř. Povolení k odstřelu zdivočelého dobytka máme. Doposud jsme ho ale v naší honitbě neuplatnili. Mohlo k tomu do -jít v sousedních revírech, kde mohlo pár kusů padnout,“ reagoval jeden z lesníků, jenž si nepřál být jmenován.

Maso z ulovených dobytčat nelze zužitkovat jinak než v kafilerii. „Šlo by o zdravotní riziko,“ varoval ředitel Krajské veterinární správy v Hradci Králové Aleš Hanscht.

Zdroj: Právo, 9. 8. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.