Přihlásit

Namibie pošle do Indie gepardy, jejich domovem se stane park v Madhjapradéši (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Indie a Namibie podepsaly dohodu, na jejímž základě budou z jihoafrické země do národního parku v indickém státě Madhjapradéš převezeni gepardi štíhlí. Domovinu i kontinent má celkem změnit 50 těchto kočkovitých šelem, z nichž některé budou i z Jihoafrické republiky.

Jak informoval zpravodajský server BBC News, prvních osm gepardů má do Indie dorazit příští měsíc. V národním parku ve státě Madhjapradéš na nejrychlejší suchozemská zvířata čeká hojnost kořisti a správci parku doufají, že se tam gepardi začnou rozmnožovat.

Populace geparda indického, který je poddruhem geparda štíhlého, byla v Indii vyhubena zhruba před 70 lety. Gepard indický nyní žije pouze v Íránu a jeho kriticky ohrožená populace čítá jen několik desítek kusů.

Přesun gepardů štíhlých z Afriky do Asie se uskuteční na základě pravidel Mezinárodního svazu na ochranu přírody (IUCN), ujistilo Dillí.

Zdroj: ČTK. Windhoek, 21. 7. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.